23/11/11

ΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΟΙ IMAM BAILDI ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ;



Oι αδερφοί Ορέστης και Λύσανδρος Φαληρέας είναι οι Ιmam Baildi και γουστάρουν να παίρνουν τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μανώλη Χιώτη και άλλων αγαπημένων εκείνης της περιόδου και να τα «μαγειρεύουν». Τα φέρνουν στο σήμερα και ο κόσμος ανταποκρίνεται σ’ αυτή τη μείξη παλιού και καινούριου ήχου... Λίγο πριν έρθουν στην Πάτρα για συναυλία, πήγαμε και τους βρήκαμε στην Αθήνα. Το ραντεβού ήταν στο σπίτι του Ορέστη στον Κεραμεικό. Κιθάρες, τρομπέτες, πιάτα, βιβλία, πετσέτες, τηγάνια, μπαχαρικά, παρτιτούρες βρίσκονται πάνω στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι ενώ είμαστε περικυκλωμένοι από βαλίτσες γεμάτες με ρούχα. Συζητάμε, γελάμε και κάνουμε κάτι σαν συνέντευξη. Το κουδούνι χτυπάει. Οι μουσικοί του συγκροτήματος έρχονται για νέες ηχογραφήσεις. Ακριβώς κάτω από το σπίτι του Ορέστη είναι το super studio τους. Κατεβαίνουμε και συνεχίζουμε τη συζήτηση εκεί, ενώ έξω ακούμε το φθινόπωρο που ετοιμάζει τη δυνατή βροχή του..


-Πώς βγήκε το όνομα Imam Baildi για το συγκρότημα;
Λύσανδρος: Επειδή και οι δύο μαγειρεύουμε και όταν κάνουμε κομμάτια δεν γράφουμε στίχους -οπότε δεν προκύπτει κάποιος τίτλος αυτόματα- βάζαμε από πάντα ονόματα φαγητών σαν τίτλο. Το Imam Baildi μας άρεσε γιατί αντιπροσωπεύει τη μείξη Ανατολής – Δύσης και γιατί εμπεριέχει την έννοια του ανακατέματος διαφορετικών πραγμάτων. 

-Παρεμπιπτόντως, μαγειρεύετε συχνά; Σπεσιαλιτέ;
Λύσανδρος: Σχεδόν καθημερινά. Μεταξύ άλλων, ο Ορέστης έχει έφεση στα ζυμαρικά!
Ορέστης: Και ο Λύσανδρος στο τιραμισού!

-Τσακώνεστε ως αδέρφια; 
Ορέστης: Προφανώς τσακωνόμαστε, πιο πολύ βέβαια ως συνεργάτες παρά ως αδέλφια. Οι λόγοι μπορεί να είναι για κάποιο σημείο σε ένα κομμάτι ή κάποια διαφωνία σε σχέση με τα live. 

-Ποιου η γνώμη υπερισχύει;
Λύσανδρος: Συνήθως δεν υπερισχύει κάποιος, απλά δοκιμάζουμε και τις δύο απόψεις και φαίνεται από μόνο του αν κάποιος έχει δίκιο. Γενικά αν και είμαστε πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες, έχουμε παρόμοια αισθητική οπότε στο τέλος τα βρίσκουμε. 

-Έντονη παιδική ανάμνηση; 
Ορέστης: Αρκετό ξύλο. 

-Ποια είναι η επιρροή του πατέρα σας Γρηγόρη Φαληρέα -παραγωγού και ιδιοκτήτη του θρυλικού δισκάδικου Pop Eleven- στις μουσικές επιλογές σας; 
Λύσανδρος: Από μικροί είχαμε πρόσβαση σε αρκετή μουσική, τόσο λόγω του πατέρα μας όσο και των μανάδων μας -είμαστε ετεροθαλή αδέρφια. Στο δισκάδικο του πατέρα μας ακούγαμε αρκετά πράγματα -ιδίως ο Ορέστης που είναι μεγαλύτερος και το έζησε περισσότερα χρόνια. Επίσης ο πατέρας μας, μάς έβαζε συχνά να ακούμε τις παραγωγές του και να του λέμε τη γνώμη μας πριν τις εκδόσεις, και παρότι συχνά και ιδίως όταν ήμαστε μικρότεροι ψιλοβαριόμασταν, τελικά μας βοήθησε να βρούμε στοιχεία που μας αρέσουν σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής.

-Πώς είναι η διαδικασία να παίρνετε παλιότερα τραγούδια, κυρίως ρεμπέτικα, και να τα «πειράζετε»; 
Ορέστης: Ξεκινάς με μια μικρή φράση που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, διαλέγεις τη γενικότερη αισθητική στην οποία θα την εντάξεις, βρίσκεις ένα βασικό beat, συμπληρώνεις με δικές σου ιδέες, καθορίζεις τη δομή, κάνεις την ενορχήστρωση και ηχογραφείς τους ανάλογους μουσικούς, το αφήνεις λίγο να ξεκουραστεί, το ξανακούς, κάνεις μερικές αλλαγές, μιξάρεις στο studio, σερβίρεις όσο είναι ακόμα ζεστό.

-Οι λάτρεις του ρεμπέτικου που αγαπούν ιδιαίτερα τα πρωτότυπα κομμάτια πώς αντιδρούν με τις διασκευές που κάνετε; 
Ορέστης: Υπάρχουν και κάποιοι που μας βρίζουνε, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχουμε εισπράξει πολλές αρνητικές αντιδράσεις. 
Λύσανδρος: Στους περισσότερους ρεμπετόφιλους αρέσει αυτό που κάνουμε, και πιθανόν επειδή βλέπουν ότι γράφουμε και δικά μας κομμάτια είτε χρησιμοποιώντας samples ή και χωρίς, αντιλαμβάνονται ότι δεν το κάνουμε σαν αρπαχτή, αλλά επειδή μας αρέσει πραγματικά.

-Διάβασα κάπου ότι στο φεστιβάλ Roskilde, ο κόσμος άρχισε να χορεύει και δεν το πιστεύατε και κάποιοι από το συγκρότημα βουρκώσατε επί σκηνής...
Λύσανδρος: Ε τι να λέμε τώρα, ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε σε τόσο μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Ήμασταν τελείως άγνωστοι στο κοινό και όταν άρχισαν να μαζεύονται και να χορεύουν! Ήταν απίστευτο…

-Έχετε παίξει στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Αλγερία, στην Τουρκία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία. Πώς αντιμετωπίζει το κοινό έξω τη μουσική σας;
Ορέστης: Γενικά το κοινό στο εξωτερικό είναι πολύ πιο εκδηλωτικό απ’ ότι στην Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι αρέσουμε περισσότερο ή λιγότερο, ή ότι οι Έλληνες είμαστε ξενέρωτοι, απλά έξω ο κόσμος είναι λιγότερο συγκρατημένος και δεν ντρέπεται να χορέψει. Άπαξ και αποφασίσει να πάει σε μία συναυλία, πηγαίνει μόνο για να ακούσει μουσική. Στη Γερμανία το καλοκαίρι παίξαμε στην κεντρική σκηνή ενός φεστιβάλ πριν τον Youssou n’ Dour, είχε τουλάχιστον 10000 κόσμο και έβρεχε συνεχώς. Απτόητοι, με ομπρέλες, αδιάβροχα και γαλότσες, δεν έφευγε κανείς. Περίμεναν υπομονετικά και με όταν ξεκινήσαμε άρχισαν να χορεύουν παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν έρθει για εμάς. 

-Παίξατε στην ταινία το «Τανγκό των Χριστουγέννων» που είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη και θα βγει στους κινηματογράφους την 1η Δεκέμβρη...
Λύσανδρος: Υποδυθήκαμε μια μπάντα από την Αλεξανδρούπολη που παίζει σε μία Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο στρατόπεδο όπου εκτυλίσσεται η πλοκή. Είμαστε ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, δεκαετίας ’70, πολύ πλάκα. Ουσιαστικά δεν γράψαμε μουσική, παίξαμε κάποια δικά μας κομμάτια και ορισμένα χριστουγεννιάτικα. Η μουσική της ταινίας είναι του Γιάννου Αιόλου. 

-Τι θ’ ακούσουμε στη συναυλία στην Πάτρα; 
Ορέστης: Κομμάτια και από τα δύο album μας, διάφορα καινούρια τα οποία παίζουμε μόνο live, πολλά Balkan, αρκετά hip-hop, γενικά ετοιμαστείτε για χορό.!

-Γουστάρετε την πόλη μας; Υπάρχει κάποια αγαπημένη βόλτα στην Πάτρα;
Λύσανδρος: Έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα, έχουμε ξαναπαίξει πριν 3 χρόνια μόνοι μας και την άνοιξη του ’10 με τη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Αγαπημένη βόλτα… Δεν ξέρουμε πώς λέγεται η περιοχή, είναι πάντως ψηλά, κοντά στο Κάστρο, είχαμε βρεθεί τυχαία ψάχνοντας ένα εστιατόριο και ήταν σαν να είσαι σε άλλη εποχή. Μάλλον είναι το παλιό κομμάτι της Πάτρας. 

Οι Ιmam Baildi καταφτάνουν στην Πάτρα στις 25 Νοεμβρίου στην Ακτή Δυμαίων. Από τις 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν τις εμφανίσεις τους, κάθε Πέμπτη, στο Σταυρό του Νότου ενώ παράλληλα θ’ αλωνίζουν την Ελλάδα και το εξωτερικό με συναυλίες. Πριν 10 μήνες, κυκλοφόρησαν τη δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο ‘’Cookbook’’. 

Θες να μαθαίνεις όλα όσα ετοιμάζουν οι Imam Baildi; Κάνε like στη σελίδα τους στο facebook www.facebook.com/imambaildi 

φωτογραφίες: Βασίλης Σπύρου
Δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2011 στο περιοδικό Trip.


Δεν υπάρχουν σχόλια: