17/8/12

Camping. «Νανούρισμα από το τραγούδι των γρύλλων»…


Και ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται αν θα έχουν χρήματα για να πάνε φέτος διακοπές, κάποιοι άλλοι παίρνουν τις σκηνές και ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά και ελληνικά… 7 Πατρινοί που κάνουν camping εδώ και χρόνια εξηγούν ότι το camping δεν είναι μόνο μια λύση για φτηνές διακοπές αλλά και τρόπος ζωής. Ένας τρόπος που σε φέρνει κοντά στη φύση… και στους ανθρώπους. Φύγαμε!


Σίφνος
Καιάφας
Κύθηρα

Με λίγα λεφτά, καλή παρέα και μια σκηνή, γυρίζω: Ιθάκη, Σέριφο, Σίφνο,  Γύθειο,  Καϊάφας, Στούπα, Κύθηρα, Μαράθος -Γαργαλιάνοι, Αστρίτσι -Κρήτη, Σαμοθράκη… Κάθε καλοκαίρι και διαφορετικοί προορισμοί.  Πάντα κάνοντας camping. Μακροβούτι σε τιρκουάζ νερά. Ηλιοβασιλέματα με κρύες  μπίρες. Υποβρύχιες λήψεις. Γκόρκι, Tσέχωφ, Κιτσοπούλου στις παραλίες. Περιπλανήσεις με μάσκα. Μεσημεριάτικο άραγμα στην αιώρα. Μαγείρεμα στην κουζίνα του camping. Έρωτες μιας νύχτας κάτω από τα πολλά αστέρια. Ψιθυριστές-μεταμεσονύκτιες συζητήσεις έξω από τη σκηνή. Νυχτερινές βόλτες με φακό το φεγγάρι. Βουτιές την ώρα που ξημερώνει.  Ισορροπία. Ηρεμία. Καινούργιοι άνθρωποι. Όλη μέρα μ’ ένα μαγιό, ξυπόλυτος. Ελεύθερος. Ναι, το νόημα της ζωής είναι εδώ. Λάμπρος

Γύθειο



















Κάνεις camping; Θα χρειαστείς:

1) Σκηνή. Θυμήσου:  Οι σκηνές "4 ατόμων", ουσιαστικά χωράνε 3

2) Μαξιλάρι, σεντόνι ή sleeping bag

3) Στρώμα ύπνου -κατά προτίμηση φουσκωτό  (πάρε και μια ηλεκτρική τρόμπα για να το φουσκώσεις). Τα στρώματα θαλάσσης δεν χαρίζουν ωραίο ύπνο

4) Οργανωμένο φαρμακείο

5) Χαρτί τουαλέτας

6) Γκαζάκι, καφέ και ζάχαρη για ωραίους ελληνικούς καφέδες

7) Μικρό φορητό ψυγείο

8) Φακός

9) Σακούλες σκουπιδιών

10) Σχοινί. Το δένεις ανάμεσα στα δέντρα για ν’ απλώνεις πετσέτες και μαγιό

11) Ψάθα. Θα την χρησιμοποιήσεις ως «πατάκι» μπροστά από τη σκηνή

12) Σφυρί για να καρφώσεις τα πασαλάκια της σκηνής

13) Αν σκοπεύεις να μαγειρέψεις χρειάζεσαι  όλα τα σχετικά σκεύη

14) Σουγιάς- πολυεργαλείο

15) Ομπρέλα, ψαθά, πανί, ή ειδικές τέντες για να έχεις πάντα σκιά

16) Αντικουνουπικά

17) Βιβλία, ρακέτες, τάβλι, ραδιοφωνάκι... για τις στιγμές της πραγματικής χαλάρωσης



1) Στάθης Δράκος, μέλος του συγκροτήματος minor project


 Παραλία Χιλιαδού- Αύγουστος 2011. Λίγες μέρες πριν την επαναληπτική εξεταστική. Σκαστοί από το σπίτι (τάχα μας για διάβασμα). Δύο cd δρόμος από τη Χαλκίδα και ενώ έσκαγες και ασφυκτιούσες από το πόσο χλιαρό μπορεί να είναι ένα καλοκαίρι, καταλήγεις σε μια απόκρυφη παραλία, καλυμμένη από παντού με βράχια, και ακριβώς απέναντι ένα νησάκι γεμάτο αναμμένα ρεσώ, σαν αστέρια κάπου ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Η αίσθηση του να κάνεις γυμνός μπάνιο στα διάφανα νερά με το πλαγκτόν να λαμπιρίζει γύρω σου σαν συνέχεια των αστεριών που λέγαμε πριν, και έπειτα οι ώρες οι ατελείωτες στην παραλία με τις μουσικές των κρουστών να σου θυμίζουν εποχές που τελικά έχεις τη χαρά να αναβιώνεις, το ξάπλωμα στα βότσαλα μέχρι να σε πάρει απρόσμενα ο ύπνος και να ξυπνήσεις από τον καυτό ήλιο, είναι όλα εκείνα που μου έρχονται κάθε φορά που ακούω τη λέξη καλοκαίρι. Είναι η αγαπημένη μου εμπειρία camping. Είναι ίσως και κάτι περισσότερο από αυτό.




2) Δημήτρης Γκιούλος, συγγραφέας

Τυχαίνει να ζούμε σε μια χώρα η οποία έχει καλοκαίρι από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη με φοβερές εναλλαγές φυσικού τοπίου. Κάνω camping από μικρός πρώτα με τους δικούς μου, και μετά με φίλους. Προτιμώ τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Πελοπόννησο, είτε σε ελεύθερο είτε σε οργανωμένο, αρκεί και στις δύο περιπτώσεις να σεβαστείς τη φύση για να σε σεβαστεί και αυτή. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κοιμάσαι αγκαλιά με τον έναστρο ουρανό στο Αιγαίο. Δοκιμάστε το!

3) Αναστασία Παπαλεωνίδα Πούντζα, graphic designer




Είμαι από τα παιδιά που μεγάλωσαν με το camping. Αισθάνομαι τυχερή που οι γονείς μου πάντοτε αναζητούσαν ένα τρόπο διακοπών ελεύθερο και περιπετειώδη. Με μια σκηνή πάντα δίπλα στη θάλασσα και εγώ με ένα μαγιό να ανακαλύπτω νέους κόσμους….
Θυμάμαι τόσο έντονα να ζωγραφίζω τις πέτρες με τέμπερες και να φτιάχνω μικρές πολιτείες στους βράχους. Ο βράχος «των κοχυλοβασιλιάδων». Με τον μπαμπά μου γαντζωμένοι πάνω στο κόκκινο υφασμάτινο στρώμα να χαζεύουμε το βυθό χωρίς να υπάρχει χρόνος…

Τι όμορφα! Αν κάποιος θέλει να κάνει camping, θα πρότεινα να αρκεστεί με τα λίγα, για να ανακαλύψει τα πολλά. Α! Kαι ένα καλό αντικουνουπικό.
Μάραθος. Γαργαλιάνοι
Γιδάκι. Ιθάκη


4) Κατερίνα Τασσύ, ηθοποιός


Είναι αλήθεια πως προέρχομαι από οικογένεια με χρόνια προϋπηρεσίας στο camping. Δυστυχώς κάπου ανάμεσα στα χρόνια του Γυμνασίου παράτησα το άθλημα αυτό, αλλά ευτυχώς το συνάντησα ξανά με το τέλος των φοιτητικών μου χρόνων! Πλέον είμαι απόφοιτος εδώ και 5 χρόνια και έκτοτε το άκουσμα «διακοπές» είναι απόλυτα συνδεδεμένο με σκηνή, αιώρα και κάποια ήσυχη παραλία. Οφείλω να ομολογήσω πως ελεύθερο camping δεν έχω αποπειραθεί να κάνω ακόμα, αλλά είναι ο προσεχής στόχος μου για φέτος το καλοκαίρι.

Η επανασύνδεση μου με το camping έγινε πριν 4 χρόνια περίπου, όταν κανονίσαμε μεγάλη παρέα να μπούμε στο καράβι για Αμοργό! Περιττό να σας πω ότι στην αρχή είχα μια ανησυχία, αν θα τα καταφέρω (οι άλλοι ευτυχώς δεν είχαν σταματήσει το «άθλημα»), αν θα αντέξω να μένω δέκα μέρες σε σκηνή και γενικά ο νους μου κατέβαζε μύρια δεινά που ίσως να μου τύχαιναν! Έχω να σας πω, πως εξαιτίας του ότι φτάσαμε αργά τη νύχτα στην Αιγιάλη, περιμέναμε να ξημερώσει για να πάμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητα και να οδηγηθούμε στα Κατάπολα. Ε! Την πρώτη μου νύχτα κοιμήθηκα στην παραλία πάνω στο αγαπημένο μου από τότε sleeping bag! Τα πρώτα δέκα λεπτά ένιωσα λίγο δυσάρεστα. Την αυγή ξύπνησα συγκινημένη από πανέμορφα Labrador κουτάβια που μας είχαν πλησιάσει και από την τόση ομορφιά που αντίκριζα μπροστά μου! Όπως καταλαβαίνετε, από την πρώτη μέρα κιόλας,  το σώμα και το μυαλό θυμήθηκαν τις παιδικές μου εμπειρίες στην Κυλλήνη και πέρασα ένα εκπληκτικό δεκαήμερο διακοπών που μάλιστα δάκρυσα όταν τελείωσε!

Μετά την Αμοργό έχουν ακολουθήσει κι άλλα μέρη, όπως η Πλαταριά στα Σύβοτα, η Λευκάδα και η Σέριφος, που η τελευταία είναι μέχρι τώρα ο αγαπημένος μου προορισμός. Το camping για μένα σημαίνει καλοκαίρι. Σημαίνει ελευθερία, φύση, χαλάρωση και διακοπές με την κυριολεκτική έννοια της λέξης! Το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να κάνει camping είναι καλή παρέα, μια σκηνή, ένα sleeping bag και έναν φακό. Άντε και ένα αντικουνουπικό spray! Αυτά είναι τα βασικά. Εγώ κάπως έτσι ξεκίνησα και στη συνέχεια άρχισα να αγοράζω διάφορα «γκατζετάκια».

Πέρα από το γεγονός ότι επιλέγοντας κάποιος για διακοπές το camping, νιώθει ελεύθερος, επιπλέον κάτι που είναι σημαντικό στις μέρες μας, κερδίζει και αρκετά χρήματα. Τα χρήματα που κοστίζει για να κάνει κανείς camping είναι μηδαμινά, σε σχέση με τα ποσά που δίνει κάποιος για ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή ξενοδοχείο. Plus, ότι γλιτώνοντας χρήματα από τη διαμονή, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια των διακοπών, κάτι που νομίζω πως όλοι επιθυμούμε. Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια κάνοντας camping, έχω αυξήσει αρκετά τη διάρκεια των διακοπών και συγκρίνοντας διακοπές μου από το παρελθόν που έμενα σε δωμάτιο, δεν μπορώ να ανταλλάξω την αίσθηση αυτή του camping με κανένα άλλο κατάλυμα όσο πολυτελές κι αν είναι.

Η ομορφιά είναι στα απλά πράγματα και σαν πλάσματα της φύσης, όποτε βρισκόμαστε κοντά σε αυτή, κάτι μαγικό συμβαίνει και μας παίρνει όλη την ένταση. Και κάτι που δεν μπορεί να διαγραφεί με τίποτα από τη μνήμη και το προσδοκώ κάθε καλοκαίρι...Δεν υπάρχει πιο όμορφο νανούρισμα από το τραγούδι των γρύλλων τη νύχτα και από το αεράκι που απαλά «κοιμίζει» την αιώρα σου...


5) Ίριδα Προκόπη, μέλος του συγκροτήματος «Χρώματα της Ίριδας»





Το camping το λατρεύω. Το έμαθα λόγω προσκόπων που με βοήθησαν να μάθω ν’ αγαπώ τη φύση και να μπορώ να ζω σ’ αυτή. Κάνω πάνω από 7 χρόνια. Και  ελεύθερο και οργανωμένο. Το καθένα έχει τη μαγεία του. Έχω πάει Κύθηρα, Κεφαλονιά, Όλυμπο, Ρόδο και σχεδόν όλη τη νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου.

Το καλύτερο camping που έκανα ήταν πέρυσι. Ξεκινήσαμε με φίλους από τα σπήλαια Διρού (Ν. Λακωνίας), μετά Καρδαμύλη, Μεθώνη- Κορώνη, Πύλος, Φιλιατρά, Ελαία. Κάθε μέρα και σε διαφορετικό μέρος. Από τις καλύτερες παραλίες που αξίζει να πάτε είναι η Βοιδοκοιλιά, κοντά στην Πύλο!




Camping κάνεις διότι είναι διαφορετικό, χαλαρωτικό και σίγουρα πιο οικονομικό –μιας και βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση με τα οικονομικά μας. Μια εβδομάδα είναι αρκετή για camping, μετά ξεκινάει η γκρίνια του τύπου: «Θέλω να κάνω ένα κανονικό μπάνιο», «Μου λείπει η τουαλετίτσα μου», «Πόσο μου λείψε το φαγητό της μαμάς μου και τέλος «Αχ, πότε θα γυρίσω στο κρεβατάκι μου».

Μια συμβουλή για κάποιον που κάνει πρώτη φορά camping: Πάρτε μαζί σας φαρμακείο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί. Και για να μην τελειώσω με κάτι δυσάρεστο… Πάρτε οπωσδήποτε κιθάρα. Είναι ότι πρέπει το βραδάκι στην παραλία με φωτίτσα και μπυρίτσα, άντε και κανά ψητό…






6) Δημήτρης Γκαβέρας, δικηγόρος



Η εμπειρία του camping είναι πραγματικά μοναδική!!! Αξέχαστη! Είναι η απόλυτη γιορτή της παρέας!!! Μία μοναδική περιπέτεια με τους εαυτούς μας πρωταγωνιστές! Η επαφή με τη φύση, η ανεμελιά, το ατέλειωτο άραγμα, ο χαβαλές, το δεν με νοιάζει να δω αξιοθέατα, να ντυθώ, να στολιστώ, τα κινηματογραφικού τύπου απρόοπτα που αναπόφευκτα κάθε φορά τελικά συμβαίνουν, οι συναρπαστικές γνωριμίες, όλα αυτά είναι camping!

Γενικά πάντως έχεις την ξεχωριστή ευκαιρία να απολαύσεις το παρεάκι σου, να κάνεις άνετα τα καφριλίκια σου, τα καμάκια σου και να ξεφύγεις εντελώς από κάθε είδους συμβατικότητα. Όλα στο
camping μοιάζουν πιο άμεσα, φυσικά και αληθινά!
Κάνω πολλά χρόνια camping και οργανωμένο και ελεύθερο ανά την Ελλάδα προς το παρόν. Ποσείδι, Χαλκιδική, Χίος, Κουρούτα, Ελαφόνησος είναι φανταστικά μέρη για camping και τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξη όλων όταν παλιά, όχι μάλλον πολύ παλιά, όταν στήσαμε τη σκηνή με τον κολλητό μου συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε αγοράσει αντί για σκηνή, ένα μικρό αντίσκηνο κάμπριο για αποσκευές! Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός με διακριτικότητα. Δεν τα καταφέραμε. Στη Χαλκιδική γελάνε ακόμα μαζί μας... Τελευταίο και πολύ σημαντικό: Στο
camping δεν γίνεται να μην ερωτευτείς! Ζήτω το καλοκαίρι!!!


  7) Ηλίας Κολοκούρης, δημοσιογράφος- φιλόλογος



 Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν την σωστή παιδεία για camping πόσω μάλλον για ελεύθερο camping. Έχω κατασκηνώσει με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Τοπικό Τμήμα Πάτρας και την Μαίρη Ελευθεριώτου στα πιο απίθανα μέρη! Δίπλα στις όχθες του Αχέροντα, στην δροσερή Νέδα, στα Ζαγοροχώρια, στην Αρίστη και εδώ κοντά στην Πάτρα, στην Ζαχλωρού κοντά στον Οδοντωτό. Κάθε φορά παίρναμε άδεια από τις τοπικές αρχές. Στήναμε τις σκηνές μας μέσα στη φύση, ανάμεσα στα αγέρωχα πλατάνια μαγειρεύαμε και μαζεύαμε ό,τι είχαμε φτιάξει. Ιστορίες κάτω από τα δέντρα, παιχνίδια, τραγούδια και γέλια. Μαθαίναμε και γουστάραμε. Αλλά κάθε φορά βρίσκαμε τα αναμνηστικά του κάθε Ελληναρά που τον ενοχλούν οι μετανάστες απ' τη μια και από την άλλη έχει την "μαγκιά" να πετάξει τις κοκακόλες του, τις πάνες και τα σκουπίδια του όπου πάει. Έτσι, διδάσκουν από την βρεφική ηλικία οι γονείς. Τα έκανες μωρό μου; Εδώ θα τα αφήσουμε. Είναι δυνατόν να πηγαίνουν σε αυτά τα ευλογημένα μέρη και να τα κάνουν σαν τα μούτρα τους; Οπότε η συμβουλή μου για όποιον θέλει να κάνει camping είναι η εξής: Μην πας πουθενά, κάθισε σπίτι σου και λειώσε το καλοκαίρι. Άσε τα δροσερά ποταμάκια και τα πλατώματα για όσους τα εκτιμάνε και τα αγαπάνε. Τράβα πιες μια φραπεδιά στο Ρίο βρε αδερφέ, λικνίσου στα κλαμπ και ΜΗΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ! Αφού δεν το εχτιμάς καλέ μου άνθρωπε, άστο το ρημάδι. Θα πηγαίνουμε εμείς, θα το λέμε και ελληνικά (κατασκήνωση) χωρίς να είμαστε Ελληνάρες.




Διάβασε επίσης:
 Συμβουλές για camping που θα κάνουν τη ζωή σας καλύτερη



Φώτο: Από το αρχείο των campers
Δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2012 στο περιοδικό TRIP της εφημερίδας Πελοπόννησος


Δεν υπάρχουν σχόλια: