29/1/12

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ. Μια ταλαντούχα στα Εξάρχεια




Η Ιωάννα Παππά κάνει βουτιά στα βαθιά και αναμετριέται με την πιο δημοφιλή τραγωδία του κρητικού θεάτρου, την «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση, που ανοίγει τον κύκλο «Γλώσσα Ελληνική» του Εθνικού Θεάτρου.


Με το που τελείωσε το Θέατρο Τέχνης το 1999, ο Κώστας Κουτσομύτης την επέλεξε από οντισιόν και έπαιξε στη σειρά «Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες». Επειτα μπήκε στη ζωή της το Θέατρο Αμόρε και ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το ταλέντο και την ομορφιά της. Η Ιωάννα Παππά έχει συμμετάσχει σε επιτυχημένες σειρές στην τηλεόραση, σε ταινίες, ενώ έχει κάνει και πολλές καλές θεατρικές δουλειές. «Νιώθω τυχερή για τις συνεργασίες που μου έχουν προκύψει», λέει ή ίδια. «Μαθαίνεις πολλά δουλεύοντας με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Σημασία έχει, όμως, να θέλεις να μάθεις, να είσαι διαθέσιμος, να είσαι ανοιχτός και να μην νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα».

Μια σεζόν γεμάτη Εθνικό!
Τη φετινή θεατρική περίοδο η Ιωάννα βρίσκεται όλη μέρα στην Αγίου Κωνσταντίνου στο Εθνικό Θέατρο, αφού συμμετέχει σε τρεις παραγωγές του. Ξεκίνησε με τον «Κόκκινο Βράχο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και συνεχίζει αυτό τον καιρό με την «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση, έρχεται έτσι για πρώτη φορά σε επαφή με το κρητικό θέατρο. «Είναι ένα σπουδαίο έργο, από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν γραφτεί», αναφέρει η ηθοποιός και εξομολογείται ότι στην αρχή τη φόβισε η γλώσσα του κείμενου, η κρητική διάλεκτος σε δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο στίχο. «Δεν παίζονται συχνά αυτά τα έργα στο θέατρο. Θεωρούνται δύσκολα για το κοινό κυρίως και μετά για τους ηθοποιούς. Ο Δήμος Αβδελιώδης κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο λόγο με όποιο έργο και αν καταπιάνεται και το γεγονός ότι σκηνοθέτησε την ‘Ερωφίλη’ αποτέλεσε ιδανική συνθήκη. Αυτή η δουλειά μάς έχει πάει όλους τους ηθοποιούς ένα βήμα παραπέρα».

Παράλληλα με την Ερωφίλη, η ηθοποιός εδώ και λίγες μέρες ξεκίνησε πρόβες για την τρίτη και τελευταία συνεργασία της για φέτος με το Εθνικό. Πρόκειται για το έργο «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Ουίλιαμ Σέξπιρ σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Οσκάρας Κορσουνόβας. «Αυτή τη σεζόν έχω δουλέψει με τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες και με πολλούς ηθοποιούς και όλο αυτό αποτελεί μια δημιουργική εμπειρία γεμάτη νέα ερεθίσματα. Αν και είναι μια κουραστική χρονιά, όλη αυτή η διαδικασία με έχει ανανεώσει και με γεμίζει με πολλή όρεξη για το παρακάτω».

Η απουσία από την τηλεόραση
Δεν θα μπορούσα να μην τη ρωτήσω για την αποχή της από την τηλεόραση. «Είχα κάνει απανωτές τηλεοπτικές δουλειές για ένα μεγάλο διάστημα, υπήρξε ανάγκη να πάρω απόσταση και σίγουρα τώρα νιώθω πιο ήρεμη». Δηλώνει, πάντως, ότι θέλει να ξανακάνει τηλεόραση εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και εξηγεί: «Από τότε που ξεκίνησα, θέλω σε κάθε δουλειά που αναλαμβάνω να υπάρχει κάτι που να με εκφράζει, να νιώθω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος να βρίσκομαι εκεί». 
Πώς διαχειρίστηκε τη μεγάλη δημοσιότητα που μπήκε στη ζωή της πριν από λίγα χρόνια; «Τον πρώτο καιρό ταράζεσαι λίγο. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για το πώς θα διαχειριστείς όλο αυτό που σου συμβαίνει, πώς θα το μεταφράσεις, πόσο θα επενδύσεις και θα στηριχτείς σε αυτό, πόσο θα σε μαγέψει. Θεωρώ ότι όσο πιο γειωμένος είσαι, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζεις την αποτυχία ή την επιτυχία».

Κάτοικος Εξαρχείων
Μένει στα Εξάρχεια εδώ και εννιά χρόνια. Της αρέσει πολύ που μένει στο Κέντρο και τη διευκολύνει αρκετά. «Είμαι σε επαφή με ό,τι συμβαίνει, νιώθω οικεία, μπορώ να κυκλοφορώ όπως θέλω. Εδώ γύρω μένουν και πολλοί φίλοι μου και αυτό είναι πολύ θετικό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση ποια είναι η αγαπημένη της βόλτα στην Αθήνα, δυσκολεύεται να απαντήσει. Τελικά αναφέρει την Πλάκα, την όποια θεωρεί την καλύτερη περιοχή για να περπατάς οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για το μέλλον η Ιωάννα δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. «Οι αμοιβές στο θέατρο δεν μπορούν να μας κρατήσουν ζωντανούς. Τα πράγματα έχουν στενέψει για όλους», σημειώνει. Δεν υπάρχει ελπίδα; «Με το που μπήκαμε στη νέα χρόνια έρχονται και νέες οικονομικές επιβαρύνσεις και θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Αν τα πράγματα είναι ήδη δύσκολα, θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα».

Της ζητάω, πάρα το άσχημο κλίμα και την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, να κάνει μια ευχή για τη νέα χρόνια. «Ελπίζω να δυναμώσει το θέατρο. Εξάλλου η τέχνη είναι σοβαρή διέξοδος αυτή την εποχή και αξίζει να υποστηριχτεί».

INFO
«Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτση σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Μέχρι τις 2 Μαρτίου κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου. Γενική είσοδος: 5 ευρώ

φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: