30/5/12

«Ο ξένος, δεν είναι τέρας»



Συνέντευξη: Λάμπρος Αραπάκος, Ευτυχία Μεσίσκλη


Μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Φινλανδία, αναπτύσσεται γοργά πλέον και στην Πάτρα. Ο λόγος, για το Κassi. Την πρωτότυπη υπηρεσία αλληλο-υποστήριξης και προσφοράς, με στόχο την ανάδειξη του αυτονόητου… Η αλληλεγγύη, «λειτουργεί». Κανείς, θα βρει στο site του Kassi αντικείμενα όλων των ειδών, από βιβλία μέχρι παπούτσια και τηλεοράσεις, αλλά και διαθέσιμους συνταξιδιώτες με το αυτοκίνητο… Ο άνθρωπος που αναγέννησε την ιδέα του Kassi, είναι ο 25άχρονος Δημήτρης Τζώρτζης, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ίδιος, μας μίλησε για τη «φούσκα του ιδιωτικού», προάγοντας την πολύτιμη ανάγκη του «να μοιράζεσαι». Ακόμα και με έναν άγνωστο. «Hey stranger…», λοιπόν.

Δημήτρης Τζώρτζης



















Τι ακριβώς  είναι το Kassi; Πόσο καιρό υπάρχει;
Το Kassi είναι μια υπηρεσία που απευθύνεται σε κοινότητες και σκοπό έχει να διευκολύνει τα μέλη της κοινότητας να μοιράζονται πόρους και να βοηθούν ο ένας τον άλλο. Έτσι, γνωρίζουμε άτομα στην κοινότητά μας -γειτονιά, πανεπιστήμιο, εταιρία κλπ.- γλιτώνουμε χρήματα γιατί καταναλώνουμε λιγότερο και ταυτόχρονα κάνουμε καλό στο περιβάλλον. Το Kassi δημιουργήθηκε από 2 Φινλανδούς φοιτητές, τους Antti Virolainen και Juho Makkonen στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος, στο πανεπιστήμιο Aalto στο Ελσίνκι.
Τι μπορεί κάποιος να βρει στο Kassi;
Σκοπός του Kassi είναι να βοηθήσει τα μέλη μιας κοινότητας να μοιραστούν αυτά που ήδη έχουν. Να δανείσουν ή να ενοικιάσουν αντικείμενα, να αγοράσουν και να πουλήσουν, να ζητήσουν ή να προσφέρουν βοήθεια (για οτιδήποτε!), να βρουν συγκάτοικο ή συνταξιδιώτες. Δηλαδή κάποιος μπορεί να ζητήσει να δανειστεί ένα εργαλείο που χρειάζεται να κάνει μια δουλειά στο σπίτι του. Λέγεται ότι ένα ηλεκτρικό τρυπάνι χρησιμοποιείται λιγότερο από 12-13 λεπτά σε όλη τη διάρκεια ζωής του. Γιατί όμως έχουμε όλοι από ένα στο σπίτι μας;  Στο Kassi μπορούμε να μοιραστούμε αυτά που ήδη έχουμε, να βρούμε βοήθεια και συνταξιδιώτες. Κάποιος μπορεί να βρει βοήθεια για μια δουλειά που θέλει να κάνει στο σπίτι του -όχι απαραίτητα δωρεάν.. Κάποιος μπορεί να βρει κάποιον άλλο να πάνε μαζί στη σχολή γλιτώνοντας το λεωφορείο, άλλος να ζητήσει βοήθεια να στήσει τον καινούριο υπολογιστή του ή να βρει συγκάτοικο ακόμη…  

Πώς σου ήρθε η ιδέα να φέρεις το Kassi στην Ελλάδα;
Πολλές ανάγκες μας θα ικανοποιούνταν πιο εύκολα και πιο ευχάριστα μέσα σε μια κοινότητα.  Ανακάλυψα το Kassi όταν άρχισα να ψάχνω πως να φτιάξω κάτι σαν αυτό. Σκεφτόμουν… «γιατί να μην υπάρχει μια υπηρεσία, που να μπορεί κάποιος να προσφέρει μια σακούλα λεμόνια από τον κήπο του;».  Επίσης, εδώ και χρόνια με απασχολούσε το πως θα μπορούσα να βρω κάποιον, να πηγαίνουμε μαζί στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, ή να φεύγουμε μαζί. Όποιος έχει σταθεί στη στάση του λεωφορείου, θα έχει δει πάρα πολλά αυτοκίνητα να φτάνουν και να φεύγουν από το πανεπιστήμιο με ένα μόνο άτομο μέσα, τον οδηγό. Ταυτόχρονα πολλά παιδιά περιμένουν το επόμενο λεωφορείο. Κάποια στιγμή, ψάχνοντας, βρήκα το Kassi και ενθουσιάστηκα! Το Kassi έρχεται να καλύψει αυτές τις ανάγκες. «Δάνεισε, νοίκιασε, βοήθα κάποιον, βρες συνταξιδιώτες». Επικοινώνησα με τα παιδιά που το έφτιαξαν, το μετέφρασα στα ελληνικά και πριν μερικούς μήνες δημιουργήθηκε η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα, η κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Απευθύνεται μόνο σε φοιτητές του Πανεπιστημίου;  Κάποιος που δεν είναι φοιτητής, μπορεί να βάλει την αγγελία του;
Το Kassi δεν είναι ένα site αγγελιών. Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες είναι ότι απευθύνεται σε κοινότητες, ομάδες ανθρώπων. Ο λόγος είναι γιατί σε ένα σχετικά «κλειστό» κύκλο ατόμων υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη και γι' αυτό είναι πιο εύκολο να γίνουν συναλλαγές. Η κοινότητες λοιπόν του Kassi μπορούν να είναι είτε ανοιχτές σε όλους είτε όχι, αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις αυτών που θα δημιουργήσουν την κοινότητα. Το Kassi του Πανεπιστημίου Πατρών προτιμήσαμε να το κάνουμε ανοιχτό σε όλους γιατί κατ' αρχάς έπρεπε να δοκιμάσουμε την ιδέα μιας τέτοιας υπηρεσίας στην Ελλάδα -εφόσον δεν υπήρχε προηγούμενο- και γιατί πίστευα ότι έτσι θα μπορούσε να διαδοθεί πιο εύκολα. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να είναι περιορισμένη η πρόσβαση μόνο σε άτομα που έχουν λογαριασμούς email που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Προς το παρόν όμως, μπορεί οποιοσδήποτε να βάλει μια καταχώρηση.

Ποια είναι η πιο περίεργη αγγελία που έχεις δει ν’ ανεβαίνει στο site;
Νομίζω η πιο ξεχωριστή είναι της κοπέλας που γράφει ότι προσφέρει βόλτες στα σκυλάκια. Είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να προσφέρει ή να ζητήσει κάποιος στο Kassi. Οτιδήποτε!

Φωτο: Adolfo Vera      

Μέσα από το Kassi οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά;
Σίγουρα! Πριν από το Kassi είχα δημιουργήσει ένα group στο Facebook για την πολυκατοικία μου. Δεν γνώριζα κανένα, κόλλησα ένα χαρτί στην είσοδο και ο κόσμος άρχισε να γράφεται. Και βγήκαμε για καφέδες, γνωριστήκαμε. Οι άνθρωποι θέλουν να κοινωνικοποιηθούν και αν τους δοθεί η ευκαιρία θα το κάνουν. Είναι λίγο ειρωνικό να χρειαζόμαστε τα ψηφιακά μέσα για να γνωρίσουμε κόσμο αλλά τελικά,  το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα είναι καλό! Οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά, ανακαλύπτουν ξανά ότι ο ξένος δεν είναι ένα τέρας που δεν πρέπει να πλησιάζουμε, βρίσκουμε την πίστη μας στους ανθρώπους. Έχεις κάνει οτοστόπ ποτέ, ή couchsurfing; Το αίσθημα είναι πολύ όμορφο. Εμπιστεύτηκες κάποιον άγνωστο, και όλα πήγαν μια χαρά!

Μέσα από το 
Kassi, μπορεί κάποιος ν’ αναφέρει την καθημερινή  διαδρομή που κάνει με το αυτοκίνητο του, να βρει «συνταξιδιώτες» και να μοιράζονται τη βενζίνη. Πώς είναι αυτή η διαδικασία;  Είναι επικίνδυνο;  Αναπτύσσεται;
Φυσικά αναπτύσσεται, είναι μόνο θέμα νοοτροπίας. Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι «αφού πάω που πάω, γιατί να μην βρω και παρέα για τη διαδρομή;», ή «γιατί να μη μοιραστώ τα έξοδα μου με κάποιον και να κάνω και μια γνωριμία;».  Η διαδικασία είναι ότι κάποιος που κάνει μια διαδρομή -τακτικά ή όχι-, ανεβαίνει κάθε πρωί στο Πανεπιστήμιο, κάνει μια καταχώρηση και περιγράφει το πρόγραμμά του και τη διαδρομή του. Αν αυτό βολεύει κάποιον άλλο χρήστη του Kassi, επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας και κανονίζουν να κάνουν τη διαδρομή μαζί. Το τι θα μοιραστούν, αν θα μοιραστούν τη βενζίνη ή αν θα κεράσει ο επιβάτης τον καφέ του οδηγού, αυτό είναι δικό τους θέμα, το Kassi δεν έχει κανένα λόγο σ' αυτό. Η πιθανότητα να πέσεις σε κάποιον «παράξενο» είναι πολύ μικρή και ακόμα και αν συμβεί, μπορείς απλά να του ζητήσεις να σε αφήσει κάπου στη διαδρομή. Και στο Kassi υπάρχει αυτή η πολύ χρήσιμη δυνατότητα της κριτικής. Μετά από κάθε συναλλαγή, τα άτομα που συμμετείχαν καλούνται να αφήσουν κριτική, ο ένας για τον άλλο. Έτσι, αν κάποιος δεν ήταν καλός σε αυτό που του ζητήθηκε ή κατέστρεψε κάτι που του δάνεισαν, αυτό καταγράφεται στο Kassi και φαίνεται στο προφίλ του, ώστε άλλα άτομα στο μέλλον να το γνωρίζουν και να επιλέξουν αν θα κάνουν συναλλαγές μαζί του. Οπότε ο κάθε χρήστης του Kassi προσπαθεί τουλάχιστον να φέρεται καλά, ειδάλλως θα αποκαλυφθεί!

Φωτο: Adolfo Vera      



Κερδίζεις χρήματα από αυτό;
Δεν κερδίζω χρήματα από την κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενδεχομένως να προκύψει κάποιο εισόδημα στο μέλλον… Εφόσον βέβαια το Kassi διαδοθεί και σε άλλες κοινότητες στην Ελλάδα.

Στη Φινλανδία που ξεκίνησε το 
Kassi, ποια είναι η δυναμική του;
Πάνω από 4000 μέλη στο Πανεπιστήμιο Aalto του Ελσίνκι και επίσης χρησιμοποιείται από τις πόλεις του Helsinki και Lahti (σε συνεργασία με τους δήμους δημιουργούνται κοινότητες Kassi σε κάθε γειτονιά), κάποιους οργανισμούς και ένα επιχειρηματικό πάρκο. Είναι εντυπωσιακό να δείτε τις καταχωρήσεις που υπάρχουν στο Aalto (http://aalto.kassi.eu/en/), είναι πραγματικά πολλές, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν πολύ! Επίσης υπάρχουν κοινότητες Kassi στη Χιλή, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Αγγλία και άλλες χώρες.

Έχεις υποστηρικτές στο 
site; Το Πανεπιστήμιο βοηθάει;
Για τα τεχνικά θέματα είμαι σε συνεχή συνεργασία με τους δημιουργούς του Kassi, οι οποίοι και το αναπτύσσουν συνεχώς. Στην Πάτρα, ασχολούμαι μόνος μου με τη διαχείριση του site, την προώθησή του καθώς και τη μετάφραση. Δεν έχω ζητήσει τη βοήθεια του Πανεπιστημίου ακόμα, αλλά ελπίζω ότι η υπηρεσία θα τους αρέσει και θα με βοηθήσουν να το προωθήσω σε φοιτητές, καθηγητές και όλο τον κόσμο του Πανεπιστημίου. 
Μέχρι που θες να φτάσει το Kassi; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι όλο αυτό μπορεί να είναι μια φούσκα;
Το Kassi θέλω να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Θα ήθελα να χρησιμοποιούμε το Kassi συνεχώς, για να προσφέρουμε ότι μπορούμε και να ζητάμε ότι χρειαζόμαστε. Να γνωρίζουμε κόσμο, γείτονες, συμφοιτητές, συνεργάτες και να μοιραζόμαστε μαζί τους, να λύνουμε τα προβλήματά μας μαζί. Εκτός από ανάγκη, θεωρώ ότι το να μοιραζόμαστε είναι έξυπνο, όμορφο…  Είναι εξέλιξη. Το 80% των ανθρώπων, υποστηρίζουν ότι το να μοιράζονται τους κάνει χαρούμενους! Δεν είναι κάτι καινούριο. Οι άνθρωποι μοιράζονταν περισσότερα παλιά, ήταν θέμα επιβίωσης. Αυτό που είναι καινούριο, είναι το ιδιωτικό, το… «ο καθένας για τον εαυτό του». Αυτή, είναι η φούσκα που πρέπει να σκάσει.

Φωτο: Adolfo Vera      














Αγγελίες που ξεχωρίσαμε από το kassi

Ο Άρης προσφέρει:
Μπορώ να βοηθήσω και να προσφέρω εργαλεία και γνώση για την επισκευή του ποδηλάτου σου. Μόνη προϋπόθεση, το ποδήλατο μετά να συνεχίσεις να το χρησιμοποιείς και να μην το καταχωνιάσεις σε κάποιο υπόγειο να το τρώνε οι σκόνες!

Ο Γιώργος χαρίζει:
Τα βιβλία που προσφέρω είναι από εκείνα που συνήθως έδιναν δώρο στον έντυπο τύπο και για λόγους ποιότητας χαρτιού και μετάφρασης, δεν πρόκειται να τα διαβάσω. Είπα, λοιπόν, να κάνω λίγο χώρο στη βιβλιοθήκη μου..
           
Ο  LEXI S ψάχνει συνταξιδιώτες:
Κάθε μέρα (εκτός σ/κ) φεύγω με αυτοκίνητο από την περιοχή της Αγίας Σοφίας στις 8.20 για πανεπιστήμιο. Όποιος ενδιαφέρεται για άνετη και ασφαλή (trust me!) μεταφορά , με 0.50 ευρώ, ας απαντήσει!!! Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι στην ώρα του/της κάθε πρωί.


info
  • Αν θες να πουλήσεις, να αγοράσεις, να δανείζεις αντικείμενα, να προσφέρεις βοήθεια σε άλλους, να βρεις συνταξιδιώτες, να συγκατοικήσεις , μπες στο  https://upatras.sharetribe.com/ ενώ η σελίδα στο facebook  www.facebook.com/upatras.kassi

  • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 εγγεγραμμένα μέλη στο Kassi του Πανεπιστημίου Πατρών.


H συνέντευξη δημοσιεύτηκε 14 Απριλίου 2012 στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: