23/12/11

Όταν το Funky συνάντησε το Gourmet. Κρόκος από mango.

Ξεκίνησαν και οι δύο από διαφορετικούς δρόµους µέχρι να καταλήξουν στη µαγειρική. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήµιο του Reading στην Αγγλία, ενώ ο Νίκος Ρούσσος Οικονοµικά στο Deree College of Greece και έπειτα ασχολήθηκε για λίγο µε την επιχείρηση αργυροχοΐας του πατέρα του. Κάτι, όµως, τους έτρωγε… Αγαπούσαν πολύ τη µαγειρική και ήθελαν οπωσδήποτε να την ανακαλύψουν. Αποφασίζουν να σπουδάσουν στη Νέα Υόρκη, στη σχολή µαγειρικής The Institute of Culinary education. 





«Την πρώτη µέρα στη σχολή παρατηρώ ότι υπάρχει Ελληνίδα µέσα στην τάξη. Ήταν η Γεωργιάνα! Γνωριστήκαµε και από τότε δέσαµε» λέει ο 33χρονος Νίκος και συνεχίζει η 31χρονη σεφ: «Στη Νέα Υόρκη νιώθαµε σαν σφουγγάρια, προσπαθούσαµε ν’ απορροφήσουµε όλα τα ερεθίσµατα»…

Τελειώνουν τη σχολή και αρχίζουν τις διαδροµές σε διάφορες πόλεις του κόσµου, δουλεύοντας δίπλα σε µεγάλους chef σε βραβευµένα εστιατόρια (El Bulli, Cineac, 48, Squirrel). Το 2007 επιστρέφουν στην Ελλάδα και µαζί µε την αδερφή της Γεωργιάννας, την Αργυρώ Χιλιαδάκη, ιδρύουν την εταιρεία Funky Gourmet, µε την οποία έφεραν πρώτοι στην Ελλάδα το Private Cheffing…

Τι ακριβώς είναι το Private Cheffing; 
Κάποια στιγµή η αδερφή µου πρότεινε στη Γεωργιάννα και σ’ εµένα να µαγειρέψουµε σπίτι της για την παρέα της. Μας κάλυψαν τα έξοδα και φτιάξαµε ένα µενού γευσιγνωσίας 16 πιάτων. Εµείς πλέναµε, µαγειρεύαµε, στήναµε, σερβίραµε και όλο το κλίµα ήταν εντελώς οικογενειακό! Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, µετά από λίγες µέρες, στο σπίτι της µαµάς της Γεωργιάννας. Αρκετοί από τις παρέες αυτές έλεγαν «ελάτε και στο δικό µας σπίτι να µας µαγειρέψετε». Έτσι, ακυρώσαµε τις δουλειές που είχαµε κλείσει σε εστιατόρια και αρχίσαµε να βλέπουµε πιο σοβαρά το Private Cheffing, το οποίο ουσιαστικά είναι catering µικρής εµβέλειας, υψηλής γαστρονοµίας. Με τους οικοδεσπότες του εκάστοτε σπιτιού κανονίζουµε το µενού κι εµείς αναλαµβάνουµε όλη τη διαδικασία, ετοιµάζοντας εκείνη τη στιγµή gourmet φαγητό στην κουζίνα τους. Έπειτα προέκυψε η ανάγκη να βρούµε έναν δικό µας χώρο και βρήκαµε το κτήριο στο Μεταξουργείο. Αρχικά ο χώρος φιλοξενούσε privé εκδηλώσεις και από τον Νοέµβριο του 2009 λειτουργεί ως εστιατόριο.



Τι σηµαίνει ανατροπή και πρωτοπορία στην κουζίνα;
Ανατροπή είναι ο τρόπος που χρησιµοποιούµε τα υλικά για να φτιάξουµε πιάτα που θα ενεργοποιήσουν όλες τις αισθήσεις. Μας αρέσει πολύ να παίζουµε µε την ψευδαίσθηση. Για παράδειγµα, έρχεται στο πιάτο του πελάτη ένα τηγανητό αβγό και τελικά δεν είναι. Το ασπράδι του είναι σορµπέ γιαούρτι, ο κρόκος του είναι µια κρέµα από mango... Βλέπεις ότι είναι αβγό και µόλις το φας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο ανατρέπουµε κάτι που ξέρουµε. Επίσης, παίζουµε πολύ και µε τις ονοµασίες: Όταν ο πελάτης παραγγέλνει τη γνωστή τούρτα black forest, καθαρίζουµε εντελώς το τραπέζι, βάζουµε µαύρα πλεξιγκλάς και εκείνη τη στιγµή πάνω στα πλεξιγκλάς φτιάχνουµε ένα µαύρο δάσος µε χώµα που τρώγεται, κρέµες κάτω από το χώµα, µε σοκολάτα φτιάχνουµε τους κορµούς των δέντρων και το φύλλωµα είναι από µαλλί της γριάς…

Πώς σκέφτεστε όλες αυτές τις ιδέες;
Ταξιδεύουµε πολύ, πηγαίνουµε στα καλύτερα εστιατόρια του κόσµου, διαβάζουµε, ενηµερωνόµαστε για όλες τις γαστρονοµικές εξελίξεις και τις νέες τεχνικές, έτσι ώστε να παίζουµε µε νέα υλικά… Σχεδόν κάθε βράδυ, όταν φεύγουν οι πελάτες, καθόµαστε στην τραπεζαρία, παίρνουµε τα βιβλία µας, σκεφτόµαστε συνταγές, κρατάµε σηµειώσεις και έπειτα µπαίνουµε στην κουζίνα και πειραµατιζόµαστε. Είµαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και συνεχώς αλλάζουµε τα πιάτα µας.

Υπάρχει ένα πιάτο που αγαπούν περισσότερο οι πελάτες; 
Υπάρχει, και παραδόξως είναι το Funky Gourmet burger που κάνουµε, το οποίο λένε ότι είναι η επιτοµή του high gourmet σε junk περιτύλιγµα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: