10/3/12

Η "φυλή" των bmxαδων

Νίκος Μπάλας
Καβαλούν τα BMX τους και τρέχουν σε όλη την πόλη κάνοντας μοναδικά ακροβατικά. Τρέχουν στους δρόμους, πετάνε στον αέρα και νιώθουν απόλυτη ελευθερία. Μαζεύονται σε παρέες, ξεκινούν συνήθως χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και εκμεταλλεύονται ό,τι βρίσκουν μπροστά τους δοκιμάζοντας νέα κόλπα, ενώ αποδεικνύουν ότι δεν φοβούνται τίποτα πάνω στο ποδήλατό τους.


Αnas Μansour

Αnas Μansour

«Το να κάνεις BMX φυσικά και είναι ένα από τα πιο extreme, αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο δύσκολα αθλήματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κάποιος, διότι απαιτεί τεχνική, ισορροπία, απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου και 100% συγκέντρωση», λέει ο 17χρόνος Αnas Μansour, που εδώ και δυόμισι χρόνια ασχολείται με το άθλημα. «Το συναίσθημα όταν κάνεις BMX δεν περιγράφεται, είναι πολύ διαφορετικό από όταν κάνεις κανονικό ποδήλατο. Νιώθεις ότι πετάς, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Τρελαίνεσαι και ενθουσιάζεσαι όταν βγάζεις ένα καινούργιο κόλπο και δεν θες να σταματήσεις με τίποτα», εξηγεί ο 20χρονος Σπύρος Τηνιακός που εδώ και επτά χρόνια κάνει BMX, ενώ Νίκος Μπάλας αναφέρει ότι πάνω στο BMX αισθάνεται ελεύθερος να κάνει τα πάντα, χωρίς περιορισμούς, όρια και «πρέπει», ενώ παράλληλα ξεχνάει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Αnas Μansour

Αnas Μansour

BMXαδες συναντάς κυρίως στο ΟΑΚΑ, στην Πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια -στη ράμπα που έχουν οι ίδιοι φτιάξει- και στο Βogiatiland στον Αγιο Στέφανο, το όποιο αποτελεί τον παράδεισο για τους λάτρεις του είδους. «Πρόκειται για ένα απίστευτο, τεράστιο πάρκο για BMX, ιδανικό για να κάνεις άλματα. Φτιάχτηκε από το Bogiatiland crew χωρίς τη βοήθεια κάποιου κρατικού φορέα», αναφέρει ο Αnas. Από την κουβέντα μαζί τους, καταλαβαίνω ότι το BMX στο εξωτερικό βρίσκεται πολλά βήματα πιο μπροστά από ό,τι στην Ελλάδα.
Σπύρος Τηνιακός


Σπύρος Τηνιακός


Και όλα αυτά τα κόλπα που φαντάζουν μαγικά πώς τα καταφέρνουν; «Χρειάζεται πολύ υπομονή, διάθεση και για να τα πετύχεις πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο», εξηγεί ο Anas, ο οποίος έχει τραυματιστεί αρκετές φορές, ακόμα και σοβαρά: «Αμα δεν πέσεις δεν θα μάθεις, αλλά αυτό δεν με κάνει να το σταματήσω, το αντίθετο, με κάνει να συνεχίσω ώστε να γίνω ακόμη καλύτερος». Ο Σπύρος αναφέρει ότι οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα για κάθε άθλημα. Στο μεταξύ δεν κάνουν ποτέ BMX μόνοι τους και ο Σπύρος εξηγεί τους λόγους: «Αφενός άμα χτυπήσεις δεν θα έχεις κάποιον να σε βοηθήσει. Επίσης, είναι κάπως μελαγχολικό να κάνεις μόνος σου και πωρώνεσαι με το να βλέπεις άλλους να δοκιμάζουν κόλπα, μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις κι εσύ».

Στο εξωτερικό και λίγες φορές στην Ελλάδα γίνονται αγώνες BMX στους όποιους οι αναβάτες καλούνται να δημιουργήσουν μέσα σε δύο λεπτά ένα line-run με διάφορα κόλπα και ένα last trick, ενώ υπάρχουν κριτές που βαθμολογούν την προσπάθειά τους. Ο Αnas εξομολογείται ότι η πιο τρελή και αξέχαστη εμπειρία που έχει ζήσει ήταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα BMX που έγινε στη Γερμανία, όπου κατάφερε να κάνει καλή εντύπωση - σε σχέση πάντα με τις προδιαγραφές των ξένων αναβατών.


Σπύρος Τηνιακός

«Η μεγαλύτερη απόσταση που έχω διανύσει με το BMX είναι Μαρούσι-Ελληνικό, υπολόγισε πόσα χιλιόμετρα», αναφέρει ο 24χρονος Νίκος, που ασχολείται με το άθλημα από τα 11 του. Οι νεαροί αναβάτες από τη μεριά τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έπιασαν τόπο οι αγώνες τους για να επιτρέπονται κάθε μέρα τα ποδήλατα στο μετρό. «Κάναμε άπειρες πορείες για να γίνει αυτό», τονίζει ο Σπύρος.
Νίκος Μπάλας

Στο τέλος ρωτάω τι  θα συμβούλευαν κάποιον που θέλει να ξεκινήσει BMX. Το λόγο παίρνει ο Νίκος: «Θα του έλεγα ότι το BMX δεν είναι μόδα που περνάει, αλλά τρόπος ζωής. Θέλει χρόνο, χρήμα, επίμονη και το κυριότερο ΑΓΑΠΗ ‘Τhis is the only way guys’».


Νίκος Μπάλας


Δεν υπάρχουν σχόλια: