28/7/11

JUGGLING: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΠΙΘΑΝΗ» ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ...




Πάντοτε ξαφνιαζόμουν με όλους αυτούς τους «περίεργους» ανθρώπους που καταφέρνουν να πετούν και να στριφογυρίζουν στον αέρα διάφορα αντικείμενα. Άνθρωποι που έχουν κατακτήσει την αυτοσυγκέντρωση, έχουν διεκδικήσει την επιλογή της τέχνης τους, δημιουργούν πειθαρχίες και κερδίζουν ισορροπίες. Ο στόχος τους: Η ζωντανή επικοινωνία με το εντυπωσιασμένο κοινό... Στο μυαλό μου ξαφνικά έρχεται η εικόνα από τότε που δούλευα σ’ ένα νοσοκομείο. Μια ομάδα νέων ανθρώπων με τα περίτεχνα ζογκλερικά κόλπα προκαλούν δειλά χαμόγελα και επιφωνήματα ευαίσθητου ενθουσιασμού σε παιδάκια, εξαντλημένα από χημειοθεραπείες. Το juggling αγγίζει πολλές πτυχές, προσφέρει χαρά, θέαμα, ψυχαγωγία, επικοινωνία και προσφορά!

Το juggling είναι…
Μέσα στο ψάξιμο για τον ορισμό, μαθαίνω ότι ό όρος προέρχεται από το λατινικό joculatio που σημαίνει πετάω και πιάνω αντικείμενα στον αέρα.... Το juggling είναι το πέταγμα στον αέρα, το στριφογύρισμα αλλά και η ισορρόπηση μιας ευρείας έννοιας αντικειμένων. Η ευχέρεια και η φαντασία του κάθε ζογκλέρ καθορίζει τα αντικείμενα. Τα πιο συνηθισμένα είναι μπάλες, κορίνες, μπάλες contact ( που ρέουν στο σώμα ή ανάμεσα στα δάχτυλα), κρίκοι, πυρσοί, diabolos (κινέζικη σβούρα),devilsticks, κορδέλες, αλυσίδες. Στο juggling προστίθενται οι δραστηριότητες ισορροπίας με τα ξυλοπόδαρα, το μοτοποδήλατο, το τεντωμένο σχοινί, τη μπάλα ισορροπίας...
Κάνω juggling γιατι…
Ο ζογκλέρ και ιδρυτής της μοναδικής σχολής τσίρκου στην Ελλάδα, Circus dayz ’’ (λειτουργεί στον Κεραμεικό από το 1996και αριθμεί πάνω από 100 μέλη), Κώστας Βαζαίος εξηγεί την ενδιαφέρουσα σημαντικότητα τοu juggling. «Είναι ένας τρόπος για να αυτοσυγκεντρωθείς, να γυμναστείς και να επικοινωνήσεις με τους άλλους. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα σύστημα ανάμεσα στα χέρια σου με μπάλες ή κορίνες, μπορείς να ξεκλειδώσεις κινήσεις. Το juggling σχετίζεται και προσεγγίζεται με τα μαθηματικά, τη φυσική, το θέατρο και τον αθλητισμό».
Μπορώ να γίνω ζογκλέρ;
Ξαφνιάζομαι ευχάριστα όταν ο Κώστας μου λέει ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ζογκλέρ. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. «Σημασία να νιώσεις την ανάγκη να το κάνεις. Να έχεις κέφι, διάθεση και να σου αρέσει πραγματικά. Όταν είσαι νέος, νιώθεις ότι έχεις περισσότερες δυνατότητες. Απλώς, οι πιο μεγάλοι νομίζουν ότι δεν έχουν δυνατότητες. Μπορείς να φτάσεις σε πολύ καλά επίπεδα ακόμα και αν αρχίσεις το juggling στα 40 ή στα 50 σου... Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το juggling. Πολλοί αρχίζουν να παίζουν. Στο ξεκίνημα τους, νομίζουν ότι δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Με την εξάσκηση και την υπομονή τελικά τα καταφέρνουν. Υπάρχουν γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να παίζουν με τα ζογκλερικά διότι το παιχνίδι αυτό τους χαρίζει κοινωνικότητα, αντανακλαστικά και εντείνουν τις ικανότητες τους».
Καθοριστικό ρόλο για έναν επίδοξο ζογκλέρ είναι ο χρόνος που αφιερώνει. Απ’ ότι φαίνεται, θα πρέπει να ιδρώσει πολύ για να μπορέσει ν’ αποκτήσει την τεχνική, τη δύσκολη μαεστρία του μαγικού juggling! «Πρέπει να προπονείται στην αρχή 4 -6 ώρες καθημερινά. Όταν φτάνει σ’ ένα καλό επίπεδο, οι ώρες προπονήσεις είναι πιο ουσιαστικές και πιο λίγες. Οι έμπειροι επαγγελματίες jugglers παίζουν 3 ώρες καθημερινά και εξελίσσουν όλα όσα ξέρουν. Χρειάζεται εκπαίδευση και πειθαρχία. Είναι κάτι που διαρκώς εξελίσσεις, κάθε μέρα μαθαίνεις» εξηγεί ο Κώστας.
 
Το juggling εχει αναγνωριστεί ως τέχνη στην Ελλάδα;
Ο Κώστας για 10 χρόνια ταξίδευε σ’ όλη την Ευρώπη και γύρισε όλα τα φεστιβάλ που σχετίζονταν με την ενδιαφέρουσα ασχολία του! Δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των ζογκλερικών στη χώρα ενώ παρατηρεί ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα παιχνίδια του juggling για τον ελεύθερο χρόνο τους. «Στο εξωτερικό υπάρχει μια πολύ δυναμική σκηνή τουjuggling. Αυτή η δυναμική υπάρχει πλέον και στην Ελλάδα! Στην αρχή ήταν κάτι ξένο ακόμα και για το θέατρο. Όμως, τα τελευταία 10 χρόνια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και έχει αποκτήσει καλλιτεχνική αξία. Έχει ενταχθεί στο χώρο του θεάτρου. Πέρυσι, ζογκλέρ και ακροβάτες συμμετείχαν σε παράσταση αρχαίου δράματος για πρώτη φορά, στις Όρνιθες που πήγε στην Επίδαυρο και σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης. Έγινε μια πολύ ωραία δουλεία! Στο μεταξύ αρκετοί ηθοποιοί μαθαίνουνjuggling. Τους βοηθάει στα αντανακλαστικά τους όταν βρίσκονται πάνω στη σκηνή»
 
Street art in Athens!
Θήσειο, Μοναστηράκι, Γκάζι, Πλάκα είναι τα μέρη στην Αθήνα που συγκεντρώνονται οι jugglers και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους δημιουργώντας ένα ισχυρό παλμό στην τέχνη του δρόμου. «Τα τελευταία χρόνια βλέπεις ζογκλέρ και στα φανάρια στο κέντρο της πόλης. Αυτή η γρήγορη εικόνα κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν για λίγο τη ρουτίνα και την καθημερινότητα. Ακόμα και στους πεζόδρομους και στις πλατείες, οι άνθρωποι βλέπουν τους performers και ξεφεύγουν από την γκριζάμαρα της πόλης. Η Αθήνα ανήκει στο χάρτη των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που συναντάς τέχνη στο δρόμο (street art)», μου λέει ο Κώστας ο οποίος αγαπάει ιδιαίτερα το «μοίρασμα» της τέχνη τους στο δρόμο. «Στο δρόμο πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι καλλιτέχνης. Πρέπει να πετύχεις το σεβασμό του κοινού με τις ικανότητες και την προσωπικότητα σου. Απαιτεί πολύ ενεργεία ».
Η οικονομική κρίση και τα «λάθη»!
Η οικονομική κρίση και το ΔΝΤ επηρέασε και τους jugglers. Πολλοί εργάζονταν σε διάφορα events, παρουσιάσεις και παραστάσεις που λόγω της κρίσης έχουν ατονήσει. Πάντως, υπάρχουν ζογκλέρ που ζουν αποκλειστικά από την δραστηριότητα αυτή βγάζοντας ένα ικανοποιητικό μισθό. Δουλεύουν σε θέατρα, κάνουν παραστάσεις και χτίζουν καριέρες...
Για το τέλος της κουβέντας μας, ρωτάω τον Κώστα τι γίνεται αν κάποιο από τα κόλπα δεν πετύχει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. H πείρα και η θεατρικότητα είναι τα στοιχεία που επιστρατεύει όταν κάτι πάει στραβά και δεν λειτουργεί. «Ένα λάθος μπορεί να το γυρίσεις υπέρ σου. Πάντα θα γίνει κάποιο λάθος και θα πρέπει να το ορίσεις ως μη λάθος. Πολλές φορές μπορείς να στήσεις μια ολόκληρη παράσταση σ’ ένα λάθος»... Σκέφτομαι ότι χρειάζεται ταλέντο, ζωή, αλήθεια έτσι ώστε ένα λάθος ν’ αλλάξει πορεία και να μετατραπεί σε μη λάθος...
4 μαθήματα ιστορίας για το juggling ( μετρά χιλιετίες ζωής...)
1. Μια τοιχογραφία ενός πριγκιπικού τάφου αποτελεί την πρώτη μαρτυρία για το juggling ως οργανωμένη μορφή ψυχαγωγίας και χρονολογείται τη μέση βασιλική περίοδο του αιγυπτιακού πολιτισμού.
2. Στους πρώιμους πολιτισμούς της Κίνας, του Ιράν, του Θιβέτ το juggling έχει σημαντικότατο ρόλο στις θρησκευτικές τελετουργίες.
3. Υπάρχουν ενδείξεις πώς αποτελούσε αγαπημένη μορφή διασκέδασης για τους Αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
4. Το Μεσαίωνα οι ζογκλέρ γεμίζουν τις βασιλικές αυλές χαρίζοντας δυναμική και λάμψη στο επάγγελμα. Οφείλουν, όμως, να έχουν και άλλα ταλέντα: να είναι καλοί ακροβάτες, μουσικοί, τραγουδιστές, ταχυδακτυλουργοί (σύγχρονοι performers)! Στην Ιρλανδία αν οι θεατές τραυματίζονταν από τους ζογκλέρ, έπαιρναν αποζημιώσεις!
Enrico Rastelli: Ο καλύτερος ζογκλέρ όλων των εποχων! (1896-1931)
Μεγάλωσε μέσα μια οικογένεια ακροβατών του τσίρκο με αποτέλεσμα ν’ ασχοληθεί και να λατρέψει το juggling! Προπονούταν6 με 12 ώρες την ημέρα! Θεωρείται εισηγητής του ball juggling το οποίο περιλαμβάνει επιδέξιο στριφογύρισμα και ισορρόπηση μπαλών σε διάφορα σημεία του σώματος. Μπορούσε να πετάει και να πιάνει 8 πιάτα στον αέρα και ταυτόχρονα να ισορροπεί ένα ψηλό αντικείμενο στο μέτωπο του. Η ευχέρεια και η ταχύτητα που εκτελούσε τα νούμερα του, τον καθιερώνουν στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ζογκλέρ όλων των εποχών. Στο youtube μπορείτε να δείτε βιντεάκια και ν’ ανακαλύψετε το ταλέντο του. Θα μείνετε άναυδοι!
 
(Δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2010 στην εφημερίδα Metropolis)

Δεν υπάρχουν σχόλια: