14/11/11

«ΟΡΝΙΘΕΣ» ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ


Οι «Όρνιθες» μετατρέπονται σε ροκ παράσταση για εφήβους, εισβάλλουν στα σχολεία και παρουσιάζουν στους μαθητές την ιστορία των αγανακτισμένων αριστοφανικών ηρώων, οι οποίοι αναζητούν μια ιδανική πολιτεία. Συναντήσαμε τη σκηνοθέτιδα της παράστασης Τζωρτζίνα Κακουδάκη και τα μέλη της ομάδας 4Frontal και μας εξήγησαν πώς η ουτοπία της Νεφελοκοκκυγίας γίνεται η αφορμή για να φανταστούμε μια καλύτερη κοινωνία.


Οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη δεν είναι άγνωστο για τους μαθητές κείμενο. Το διδάσκονται στην τρίτη γυμνασίου και πλέον έχουν τη δυνατότητα να το δουν να ζωντανεύει στη σχολική τους αίθουσα από την ομάδα 4Frontal, που αποτελείται από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. 


«Στο θέατρο υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας που καθορίζει εξαρχής τη σύμβαση. Το να βρίσκεσαι, όμως, μέσα σε ένα σχολείο είναι τελείως διαφορετικό. Καταρχάς, ο χώρος σού φαίνεται απόλυτα οικείος, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι η ‘έδρα’ σου. Και αυτός που είναι εντός θέτει λίγο πολύ τους κανόνες. Σου δίνει όμως το περιθώριο να τον πλησιάσεις πολύ πιο άνετα. Οχι απαραιτήτως εύκολα, αλλά σίγουρα πιο άνετα», αναφέρει ο 27χρονος Απόστολος Κουτσιανικούλης, που «αντιμετωπίζει» το εφηβικό κοινό για δεύτερη φορά. Πέρυσι συμμετείχε στην παράσταση «Ρισπέκτ» πάλι σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση δεν παίζεται στις σκηνές που υπάρχουν στις αίθουσες εκδηλώσεων των σχολείων, αλλά ανάμεσα στους θεατές σε ημικύκλιο ή κύκλο. «Η συγκεκριμένη συνθήκη που έχουμε επιλέξει διευκολύνει τη ροή και μας κάνει συνένοχους σε όλη τη θεατρική πράξη», εξηγεί ο Απόστολος.


Μετά το τέλος κάθε παράστασης, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση ένα θεατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα. «Με αυτό τον τρόπο έχουν οι έφηβοι την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και εμείς να συζητήσουμε μαζί τους και να προβληματιστούμε για θέματα που μας αφορούν», τονίζει ο 24χρονος Γιώργος Ματαράγκας και η συνάδελφός του Ελένη Κουτσιούμπα συμπληρώνει: «Το εφηβικό θέατρο ως θέαμα είναι εξ ορισμού προσανατολισμένο στο να αγγίζει και να διαχειρίζεται σκέψεις, ανησυχίες και επιθυμίες των νέων ανθρώπων. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, δίνεται ουσιαστικά ένα βήμα στον έφηβο για την κοινοποίηση των θεμάτων που τον απασχολούν».


Υπάρχει κάποια φράση του Αριστοφάνη που μοιάζει επίκαιρη σύμφωνα με αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό; Την απάντηση δίνει ο 27χρονος Πάνος Τοψίδης: «Ξεχωρίζω δύο. Η πρώτη είναι: ‘... μεγαλεία απ’ των προγόνων τον καιρό πάνε, σβήσανε πια τώρα, των πατέρων η αναντρία τα ’χει γκρεμίσει’. Η δεύτερη είναι μια φράση που αναφέρει ο Νομοπώλης: ‘Οποιος θέλει να τα έχει όλα πρέπει να ξέρει πως κάποια στιγμή θα τα χάσει όλα’». Τι λένε οι έφηβοι για την κρίση; «Οι απόψεις είναι διάφορες και διαφορετικές, όπως άλλωστε και οι έφηβοι. Αλλοι είναι τρομερά αγχωμένοι για το μέλλον τους, άλλοι νιώθουν τελείως απέξω και υπάρχουν κι αυτοί που ελπίζουν πως θα κάνουν την αλλαγή», αναφέρει ο Πάνος.






"Με την εμπειρία που έχω στα εφηβικά θεάματα εδώ και 20 χρόνια που βρίσκομαι μέσα στο σχολείο και κάνω θέατρο -τόσο ανεβάζοντας έργα με εφήβους για να τα δουν οι μεγάλοι, όσο και με μεγάλους για να τα δουν οι έφηβοι- έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι τον κραδασμό που υπάρχει στα σχολεία. Τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους είναι πολλά, όλα άλυτα και διαρκούν μια ολόκληρη ζωή. Φέτος, με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου, τα σενάρια καταστροφής, τις αλληλοκατηγορίες της κοινωνίας και την όλο και εντονότερη καλλιεργούμενη αντίληψη -με την οποία διαφωνώ- ότι το σχολείο είναι θεσμός υπό κατάρρευση, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να τονώσουμε την πραγματικότητα. Να δώσουμε βήμα στην πολιτική σκέψη μέσα από την ίδια μας την ελληνική κουλτούρα, μέσα από την καθαρότητα και την απλότητα που παρέχει αυτό το είδος του λόγου: η κωμωδία. Σκεφτήκαμε να προσφέρουμε μια σανίδα σωτηρίας μέσω της πυκνής, αισιόδοξης και ουτοπικής σκέψης του αριστοφανικού έργου, ως αντίσταση στους δυσοίωνους καιρούς όπου ζει η χώρα μας". Τζωρτζίνα Κακουδάκη




INFO
Η παράσταση παρουσιάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ κάθε Σάββατο στις 6:00 μμ. στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μetropolis τον Νοέμβρη του 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: