9/11/11

Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ




Ένα από τα «Άγρια παιδιά» της ελληνικής τηλεόρασης ακροβατεί ανάμεσα σε σχέδια για την καταστροφή του κόσμου και στη φυγή από ό,τι μας εγκλωβίζει. Ο 29χρονος Αντίνοος Αλμπάνης δείχνει ότι έχει όλα τα στοιχεία για να επιβιώσει.

Το τανγκό των Χριστουγέννων
Δεκαετία του ’70. Σε ένα στρατόπεδο στον Έβρο ο υπολοχαγός (Γιάννης Στάνκογλου) ποθεί τη γυναίκα (Βίκυ Παπαδοπούλου) του διοικητή (Γιάννης Μπέζος) και θα ζητήσει τη βοήθεια ενός φαντάρου (Αντίνοος Αλμπάνης) για να του μάθει να χορεύει τανγκό, προκειμένου να ζητήσει σε χορό τον έρωτα της ζωής του. «Το τανγκό των Χριστουγέννων» (σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη) βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη και αφορά τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Αλλωστε, στην ταινία κανένας έρωτας δεν κορυφώνεται. Υπάρχει ένας αναβρασμός και μια φλόγα που καίει, αλλά δεν φουντώνει ποτέ. «Η κοινωνία μέσα στο στρατόπεδο είναι αυστηρή. Φοβάσαι να αναπνεύσεις, φοβάσαι να δείξεις τη συμπάθειά σου, φοβάσαι να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια», εξηγεί ο Αντίνοος και αναφέρει πως όταν είδε την ταινία ολοκληρωμένη ενθουσιάστηκε. «Είμαι αυστηρός και στριφνός με τον εαυτό μου. Πολύ δύσκολα μου αρέσει κάτι που έχω κάνει. Από την πρώτη στιγμή, όμως, που είδα αυτή την ταινία, χαμογελούσα».



Γυάλινος κόσμος 
Στις 11 Νοεμβρίου ξεκινούν και οι παραστάσεις του «Γυάλινου κόσμου» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Θέατρο Δημήτρης Χορν σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Εδώ ο Αντίνοος, όπως μας εξηγεί, υποδύεται τον Τομ, «ένα παιδί που παλεύει να κυνηγήσει το όνειρό του, που θέλει να ανοίξει τα φτερά του και δεν μπορεί. Ζει εγκλωβισμένο σε ένα σπίτι, όπου μένει μόνο και μόνο για να στηρίζει τη μητέρα και την αδερφή του. Μια μέρα τα διαλύει όλα και σηκώνεται και φεύγει, κουβαλώντας βέβαια τις τύψεις και τον πόνο για αυτά που άφησε πίσω». Το έργο γράφτηκε το 1943 και οι οικογενειακές σχέσεις που αναπτύσσονται σε αυτό είναι γνώριμες σε όλους μας. «Ειδικά σήμερα, υπάρχουν παιδιά που διακαώς θέλουν να φύγουν από το σπίτι, ακόμα και από τη χώρα τους και να κάνουν αυτό που ονειρεύονται πραγματικά. Δυσκολεύονται να τα καταφέρουν κυρίως για λόγους οικονομικούς». Ο ίδιος στα 18 του εγκατέλειψε την οικογενειακή ασφάλεια του σπιτιού του στη Χαλκίδα και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Θέατρο Τέχνης.
Ι Will Survive
«Η παράσταση ανέβηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και περάσαμε μαγικά. Ξεκινήσαμε για 20 παραστάσεις και παίρναμε τη μία παράταση μετά την άλλη. Τελικά μείναμε για τρεις μήνες. Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη επιτυχία». Και τώρα το “Ι Will Survive” έρχεται στην Αθήνα για να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει όταν όλα γύρω καταρρέουν. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ενώ επί σκηνής ο Αντίνοος συναντάει τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Αυτό το παιδί
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, όπου ο θεατής κυκλοφορεί, στέκεται και παρακολουθεί τις δέκα μικρές ιστορίες γονικών σχέσεων, οι όποιες πλαισιώνονται από τα έργα 15 νέων εικαστικών καλλιτεχνών. «Ο Ζοέλ Πομερά έγραψε ένα σκληρό έργο, με το όποιο κάνει ανατομία στις οικογενειακές σχέσεις. Νομίζω ότι το κείμενο αυτό ταρακουνάει τον κόσμο και μας βοηθάει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να συνειδητοποιήσουμε πόσο ανθρωποφάγοι έχουμε καταντήσει μέσα στην ίδια μας την οικογένεια, πόσο βλάπτουμε ο ένας τον άλλον...» λέει χαρακτηριστικά ο Αντίνοος.
Ο Αντίνοος Αλμπάνης, συμμετέχοντας σε τόσες ενδιαφέρουσες παραστάσεις, αποδεικνύει πως τον εγκλωβισμό πολλοί εμίσησαν, την πολυπραγμοσύνη ουδείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: