4/12/11

ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Eπιβιώνουμε και στα δύσκολα!
















Ο πλανήτης μόλις έχει καταστραφεί και οι δύο μοναδικοί επιζώντες προσπαθούν να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες γνωρίζονται, συγκρούονται και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Παλεύουν να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο και μοιράζονται φόβους και αλήθειες.


Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Αντίνοος Αλμπάνης υποδύονται τους τελευταίους ανθρώπους της Γης και, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Σαρακατσάνη, δημιουργούν μια γρήγορη, ευρηματική, ζωντανή, interactive μαύρη κωμωδία.


Κοντεύουν μεσάνυχτα. Η παράσταση έχει τελειώσει και συνειδητοποιώ ότι είχα πολύ καιρό -ίσως και χρόνια- να γελάσω τόσο πολύ στο θέατρο. Ο Αντίνοος και ο Γιώργος πιάνουν κουβέντα με τους θεατές. Εδώ όλοι χαμογελούν. Μόνο χαμογελούν. Σπάνιο, αλλά οι λόγοι είναι εύκολα κατανοητοί. Νιώθω ότι τέλειωσε ένα επιτυχημένο πάρτι και οι καλεσμένοι χαιρετούν με ενθουσιασμό τους οικοδεσπότες. Το Θέατρο Θησείον σίγα σιγά αδειάζει και στο φουαγιέ συναντάω τους δύο ηθοποιούς, που είναι ιδιαίτερα κεφάτοι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.






Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η μία παράταση διαδεχόταν την άλλη, με αποτέλεσμα να παίζεται για τρεις μήνες στο Θέατρο Σοφούλη. Ο Γιώργος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ήταν η δεύτερη φορά που οι συμπολίτες του έσπασαν τα ταμεία σε παράσταση όπου πρωταγωνιστεί. Η πρώτη ήταν με την «Κατσαρίδα», πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. «Ο Γιώργος επειδή ακριβώς είχε ζήσει τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ήθελε να τη βιώσω κι εγώ. Αγωνιούσε να φτιάξουμε μια ωραία δουλειά που θα είχε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο και να ζήσουμε ένα τρελό πάρτι. Και τελικά το ζήσαμε!» αναφέρει ο Αντίνοος. Πλέον βρίσκονται στην Αθήνα. Πώς αντιλαμβάνονται αυτή τη μετάβαση στο κοινό της πρωτεύουσας; Το λόγο παίρνει ο Γιώργος: «Αγαπάμε πάρα πολύ αυτή την παράσταση, είναι σαν παιδί μας και δεν θέλαμε αυτό που κάναμε στη Θεσσαλονίκη να το προσαρμόσουμε απλώς στην Αθήνα. Ανανεώσαμε την παράσταση και αξιοποιήσαμε δημιουργικά όλους τους χώρους του Θεάτρου Θησείον. Για παράδειγμα, φτιάξαμε μια καινούργια εισαγωγή που πραγματοποιείται στο φουαγιέ λίγα λεπτά πριν μπουν οι θεατές στον κεντρικό χώρο του θεάτρου. Πάντως, έχουμε αγωνία να δούμε κατά πόσο το αθηναϊκό κοινό θα απορροφήσει, όχι μόνο το χιούμορ της παράστασης, αλλά και τον πυρήνα της ιστορίας. Στις παραστάσεις που έχουμε δώσει μέχρι τώρα βλέπουμε ότι οι θεατές συμμετέχουν και χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό».


Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μια πορεία το Δεκέμβριο του ’08. Συνδετικός κρίκος ήταν ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου. Ο Μιχάλης τότε έπαιζε με τον Γιώργο στην «Κατσαρίδα» και με τον Αντίνοο στην τηλεοπτική σειρά του MEGA «Αγρια παιδιά» και έτσι βρίσκονταν συχνά σε κοινές παρέες. «Ουσιαστικά γνωριστήκαμε καλύτερα στα γυρίσματα της ταινίας ‘Κανένας’ του Χρήστου Νικολέρη, όπου συμμετείχαμε και ο δύο», αφηγείται ο Γιώργος και ο Αντίνοος τον συμπληρώνει: «Στα γυρίσματα είδαμε ότι έχουμε κοινό χιούμορ, μια καλώς εννοούμενη ‘καφρίλα’ σχετικά με το τι θεωρούμε αστείο και φάνηκε ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε». Και η ιδέα για το “I will survive” πώς προέκυψε; «Ο Γιώργος είχε τη φαεινή ιδέα να μου προτείνει να κάνουμε μια παράσταση μαζί. Η περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη θεατρικά και για εμένα και για εκείνον, διότι είχαμε κλείσει κάποιες δουλειές οι οποίες ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή. Δεν θέλαμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θέλαμε να πιάσουμε την κατάσταση από τα μαλλιά και να φτιάξουμε κάτι μόνοι μας. Η ανάγκη του να δημιουργήσουμε κάτι οι δυο μας μας οδήγησε στον Γιάννη Σαρακατσάνη. Ξεκινήσαμε με τη λογική των devised παραστάσεων, δηλαδή κάναμε αυτοσχεδιασμούς, προτείναμε κείμενα και ο Γιάννης συγκέντρωνε τόσο το υλικό των αυτοσχεδιασμών όσο και τις ιδέες μας, τα κέντησε όλα αυτά και έτσι σταδιακά φτιάχτηκε το κείμενο του ‘I will survive’».


Η παράσταση βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία που αναπτύσσεται με τους θεατές. Αναρωτιέμαι τι γίνεται όταν το κοινό είναι παγωμένο. «Οι θεατές δεν οφείλουν να έρθουν με την καλύτερη ψυχολογία, ούτε οφείλουν να συμμετάσχουν και να συμπλεύσουν μαζί μας σε επίπεδο διάθεσης. Είναι δική μας υποχρέωση να συμβάλουμε ώστε ακόμη και το δύσκολο κοινό, αυτό που είναι μαγκωμένο, να το κάνουμε να χαλαρώσει, να νιώσει άνετα, να νιώσει ασφαλές, να το πάρουμε από το χέρι και να το ταξιδέψουμε, να του πούμε μια ιστορία», τονίζει ο Αντίνοος. Ο Γιώργος συμφωνεί μαζί του και εξηγεί ότι δεν υπάρχει καλό και κακό κοινό, υπάρχει καλή και κακή χημεία: «Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φροντίσεις από την αρχή η χημεία σου να είναι πάντα θετική».


Πριν τους καληνυχτίσω, ρωτάω πότε είπαν τελευταία φόρα “I will survive”. «Την περασμένη Παρασκευή, όταν έπρεπε να πληρώσω 700 ευρώ ΦΠΑ στην εφορία», απαντάει ο Αντίνοος, ενώ ο Γιώργος δηλώνει: «Το λέω σχεδόν μέρα παρά μέρα στον εαυτό μου τον τελευταίο καιρό. Πολλές φορές το σιγοτραγουδάω πάνω στο μηχανάκι».


Γιώργος
«Η οικονομική καταστροφή σε διαλύει. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι σου στερούν το δικαίωμα της ελπίδας. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, η ψυχολογία μας ανεβοκατεβαίνει καθημερινά... Εχει μετατρέπει σε ένα τρελό ασανσέρ. Πάντως, σε αυτό που συμβαίνει δεν έχω δει μόνο αρνητικά, υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Βέβαια είναι τόσα πολλά τα αρνητικά και τόσο πολύς ο κόσμος που υποφέρει επί της ουσίας, που επικεντρώνεσαι αναγκαστικά εκεί. Δεν με πειράζει καθόλου που κάποιοι άνθρωποι έβγαζαν τόσα λεφτά που δεν ήξεραν τι να τα κάνουν και τώρα έχουν στριμωχτεί και αναγκάζονται να πληρώσουν την εφορία τους κανονικά. Δεν νιώθω ιδιαίτερες τύψεις γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Τύψεις θα νιώσω για όσους ήταν στα λίγα και έπεσαν στα ελάχιστα. Παρατηρώ όμως ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να είναι πιο συμπονετικοί και αυτό είναι θετικό».


Αντίνοος
«Ολοι έχουμε στην οικογένειά μας ανθρώπους που έχουν ζήσει πολύ μεγαλύτερες κακουχίες από εμάς. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο παππούς μου και τα 12 αδέρφια του κατάφεραν να περάσουν την Κατοχή, να ζήσουν και να φτιάξουν τις ζωές τους κι εμείς δεν θα τα καταφέρουμε. Δεν πιστεύω ότι αυτό που θα μας λείψει είναι το laptop και το iΡhone. Αλλα είναι αυτά που μας κρατάνε στη ζωή. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ως οργανισμοί που θα τη βρουν τη διέξοδο. Ακόμη και χωρίς χρήματα και αγαθά, θα βρουν τρόπο να γίνονται χαρούμενοι».






INFO
“I will survive”. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ. στο Θέατρο Θησείον (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή). Επίσης, ο Αντίνοος παίζει στο «Γυάλινο κόσμο» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Θέατρο Δημήτρης Χορν σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο Γιώργος βρίσκεται σε πρόβες για τον «Μακμπέθ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, που θα ανέβει στις 18 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.


Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Metropolis το Δεκέμβρη του 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: