22/7/11

ΣΑΝΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Όσο και να έχει εμπορευματοποιηθεί ώστε να χωρέσει στο καλούπι του αθλήματος κι όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να το αντιμετωπίζουν ως χόμπι για αφελείς πιτσιρικάδες, το skate είναι τρόπος ζωής. Μία κουλτούρα, η οποία τα τελευταία 30 χρόνια έχει επηρεάσει τη μουσική, το street και tattoo art, τον αθλητισμό και τη μόδα. Τις νύχτες που οι δρόμοι αδειάζουν, παρέες νέων μαζεύονται και αλωνίζουν όλη την πόλη. O Alex, o Κωνσταντίνος και ο Γιώργος μιλούν για την αγαπημένη τους δραστηριότητα και εξηγούν για τις εκπλήξεις του night skate.


Alex Seyet
26 ετών, κάνει skate εδώ και 12 χρόνια
«…Έβλεπα τους skaters σαν µοντέρνους πειρατές που δεν τους άντεχε κανείς»


Τι αισθάνεσαι όταν είσαι πάνω στο skate σου; 
Ακέραιος και ελεύθερος. Νιώθω ότι πατάω πάνω στο φυσικό µου στοιχείο. Κάποιος που κάνει skate δεν έχει απαραίτητα ένα συγκεκριµένο συναίσθηµα όταν καβαλάει το σανίδι του. Χαρά, λύπη, αγάπη, µίσος, διασκέδαση, οργή. Ό,τι αισθάνεσαι την προκειµένη στιγµή, είναι σίγουρα πιο έντονο.

Πότε άρχισες;
Τον Γενάρη του ’98. Φάνταζε πολύ αλήτικο και επιθετικό στα µάτια µου. Έβλεπα τους skaters σαν µοντέρνους πειρατές. Δεν τους άντεχε κανείς. Βοήθησε και η γειτονιά που µεγάλωσα. Βύρωνας. Πολλή κατηφόρα! Με θυµάµαι από µικρή ηλικία µε ένα οποιοδήποτε τροχοφόρο να κατεβαίνω τους λόφους της περιοχής.

Πώς καταφέρνεις όλα αυτά τα κόλπα;
Με προσπάθεια, υποµονή και αγάπη προς αυτό. Μην ακούς που λένε πως αψηφούµε τους κανόνες της φυσικής. Δεν έχεις παρά να τους στρέψεις µε το µέρος σου για να µάθεις.

Έχεις τραυµατιστεί ποτέ από το skate; 
Αµέτρητες φορές. Σπασίµατα, εξαρθρώσεις, διαστρέµµατα, µελανιές και σκισίµατα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής µου πάνω στο πατίνι. Σαν παράσηµα έχω δύο εγχειρήσεις, την πρώτη στον δεξιό ώµο και τη δεύτερη στο αριστερό γόνατο. Είναι δύσκολο να µην τραυµατιστείς, αλλά η επίγνωση αυτή είναι και το γόητρο του να τολµάς.

Θυµάσαι κάποια περιπέτεια που έχεις ζήσει µε το skate σου τη νύχτα;
Δεν είναι δύσκολο να βρεθείς σε περίεργες καταστάσεις όταν είσαι µε το skate: τις περισσότερες φορές πρόκειται για τσαµπουκάδες και κυνηγητό σχετικά µε την «παρείσακτη» κατά πολλούς παρουσία µας. Παντός τύπου. Άλλοι γκαρίζουν και βρίζουν, άλλοι ζητωκραυγάζουν και επαινούν, οι περισσότεροι όµως αδιαφορούν και αυτό είναι καλό. Κάποτε η πλειονότητα ήταν αυτοί που έβριζαν. Οι εκπλήξεις που µπορείς να συναντήσεις τη νύχτα είναι πολλές: ένα καινούριο spot, γνωριµίες µε κάθε λογής ανθρώπους, πείραγµα, φλερτ, τυχαία συνάντηση µε µεθυσµένους φίλους. Όταν µπορείς και αλωνίζεις την πόλη τόσο εύκολα, είναι αδύνατο να µην κάνεις ενδιαφέρουσα τη νύχτα σου»

Στο εξωτερικό τι γίνεται µε το skate; Υπάρχει άλλη αντιµετώπιση από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τους κρατικούς και τοπικούς φορείς. Θα δεις skate parks µε άψογες εγκαταστάσεις σε πολλά σηµεία της πόλης, πολύ πιο ήπια αντιµετώπιση από τους πολίτες και πιο δυνατούς δεσµούς στις κοινότητες των skaters. Υπάρχουν, βέβαια, και πόλεις όπου skating στο δρόµο σηµαίνει και κλήση για παράβαση. Ευτυχώς, εδώ αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ.

Υπάρχουν γυναίκες skaters;
 Υπάρχουν. Απλώς είναι αρκετά επίπονο, γι’ αυτό και δεν το τολµάει η κάθε κοπέλα.


Κωνσταντίνος Μαυρίδης

18 ετών, κάνει skate εδώ και 8 χρόνια
«4 το πρωί να τσουλάς στην Αλεξάνδρας…»

Τι αισθάνεσαι όταν είσαι πάνω στο skate σου;
Θεωρώ ότι τo skate είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο, που καθένας το αντιλαµβάνεται µε τον δικό του τρόπο. Πιστεύω πως όλοι οι skaters ρολάρουν στους δρόµους και αισθάνονται την απόλυτη ελευθερία. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει, ενώ κινούνται ανάµεσα από αυτοκίνητα µε µεγάλες ταχύτητες.

Γιατί τη νύχτα βλέπεις περισσότερους skaters στην πόλη; 
Αφού βγούµε µικρές παρέες κατά τη διάρκεια της ηµέρας, συγκεντρωνόµαστε όλοι µαζί τα βράδια και τσουλάµε στους δρόµους της Αθήνας! Στο τέλος θα µαζευτούµε όλοι στις κεντρικές πλατείες όπου υπάρχουν και φώτα, πίνουµε κάτι δροσερό και αναλύουµε τα κόλπα που βγήκαν µέσα στη νύχτα, φυσικά κάνοντας και τα ανάλογα πειράγµατα! Βλέπουµε το skate ως µία δραστηριότητα ή και ένα χόµπι που περνάµε όλοι µαζί όµορφα, κάνοντας αυτό που µας αρέσει. Είναι ένας τρόπος ζωής. Skate for fun!

Υπάρχει κάποιος κεντρικός δρόµος στην Αθήνα που σ’ αρέσει τη νύχτα να κάνεις skate επειδή είναι άδειος;
Εννοείιιιται! Μητροπόλεως, γιατί είναι κατηφόρα και ο δρόµος είναι λείος, βούτυρο! Και στην Αλεξάνδρας, 4 το πρωί, όπου απλώς είναι ατελείωτη και τσουλάς άπειρα για παρά πολλή ώρα χαλαρός!

Πού κάνεις skate στην Αθήνα;
Μερικά από τα spots της Αθήνας αυτήν τη στιγµή είναι: η πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι, η πίστα στο δάσος Χαϊδαρίου, στην Ηλιούπολη, η πλατεία Συντάγµατος…


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

18 ετών, κάνει skate εδώ και 5 χρόνια
«To skate έχει δηµιουργικότητα, προσωπικό στυλ και ελευθερία»
Με τι ερεθίσµατα άρχισες το skate;
Αρχικά το έµαθα -όπως και πολλοί άλλοι-µέσω των videogames µε skate. Αλλά πέρασαν µερικά χρόνια µέχρι να ξεκινήσω κανονικά, γιατί οι γονείς µου το θεωρούσαν πολύ επικίνδυνο.

Είχες προβλήµατα µε τους γονείς σου; Ναι, φοβόντουσαν αρκετά µπορώ να πω στην αρχή, αλλά µόλις συνειδητοποίησαν πόσο µου άρεσε και πως δεν θα το σταµατούσα µε τίποτα, ησύχασαν.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που κάνεις skate; Για µένα δεν υπάρχει καλύτερη στιγµή της ηµέρας από τη στιγµή που θα βγω για skate. Είναι ένας άµεσος τρόπος να εκφράζω τη δηµιουργικότητά µου, αλλά και το πείσµα που έχω για να πετύχω κάποιον στόχο.

Γιατί τη νύχτα βλέπεις περισσότερους skaters στην πόλη;
Τη νύχτα κυκλοφορεί λιγότερος κόσµος στις πλατείες και έτσι είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς για να κάνεις το κόλπο σου. Πάντως, µε την κατάλληλη παρέα και µε τους άδειους δρόµους της Αθήνας αργά το βράδυ, οι βόλτες µε το skate είναι κυριολεκτικά µαγικές!

Ποια είναι η φιλοσοφία που κουβαλάει ένας skater;
Το skate είναι τέχνη, καθώς έχει δηµιουργικότητα, προσωπικό style και παράλληλα έχεις την ελευθερία να κάνεις µε το skate σου ό,τι θέλεις εσύ. Οπότε, κάθε skater για µένα είναι σαν καλλιτέχνης. Τα παιδιά που ασχολούνται µε το skate δεν αρκούνται στο να κάθονται στην καφετέρια όλη µέρα, κάνοντας τίποτα.

(Δημοσιεύτηκε Ιανουάριο 2011 στο περιοδικό Υποβρύχιο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: