27/7/11

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΦΩΤΑΚΗ. ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΓΟΒΑΚΙ ΤΗΣ

Tα πρωινά και τα Σαββατοκύριακα υποδύεται τη Σταχτοπούτα, ενώ στα ρεπό της σερβίρει στο μπαρ Ηοxton στο Γκάζι. Η Μαριάνθη Φωτάκη μιλάει για τους ρόλους της ζωής της και εξηγεί τους λόγους που την κάνουν αισιόδοξη στο σημερινό «άγριο» χώρο του θεάτρου.


Η παράσταση «Μια Σταχτοπούτα» έχει μόλις τελειώσει και τρέχω στα καμαρίνια να συναντήσω την πρωταγωνίστρια. Η Μαριάνθη Φωτάκη ως Σταχτοπούτα με οδήγησε σε ένα ωραίο ταξιδάκι που είχα χρόνια να κάνω. Κάτι παιδιά έχουν κατακλύσει το καμαρίνι της Μαριάνθης και ζητούν επίμονα αυτόγραφα. Χαμογελάω. Τα παιδιά φεύγουν. «Πώς είναι να υποδύεσαι τη Σταχτοπούτα;» τη ρωτάω κατευθείαν. «Φαντάζομαι, κάθε κορίτσι έχει περάσει ως πιτσιρίκα τη φάση να διαβάζει τη Σταχτοπούτα και έστω για λίγο να ταυτίζεται με την ηρωίδα. Ακόμα και τώρα που έχουμε μεγαλώσει λέμε ‘περιμένω τον πρίγκιπα’. Όμως ξέρουμε ότι αυτή η προσμονή είναι ουτοπική. Δεν υπάρχουν πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δύναμη και αδυναμίες. Η Σταχτοπούτα, πάντως, δεν μιζεριάζει με αυτό που της συμβαίνει, το αντιμετωπίζει και το εξελίσσει», απαντάει η Μαριάνθη, που για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της παράστασης, όπως εξομολογήθηκε, έκοψε το τσιγάρο, ξεκίνησε εντατική γυμναστική και άρχισε μαθήματα τραγουδιού.
Η Μαριάνθη Φωτάκη μεγάλωσε στον Κορυδαλλό, από την πέμπτη δημοτικού ήταν στη θεατρική ομάδα της περιοχής, ενώ παράλληλα έκανε μπαλέτο. Στα 18 της πέρασε στο θέατρο Τέχνης, στο οποίο είχε την τύχη να έχει καθηγητές τον Λαζάνη, τον Κουγιουμτζή, τη Γέρου και την Πιττακή. «Είμαι 13 χρόνια στο χώρο και δεν έχω μείνει ποτέ άνεργη. Οταν έκλεισα μία δεκαετία, σκέφτηκα να τα παρατήσω, κατάλαβα όμως ότι όλοι περνάμε διάφορα μεταβατικά στάδια, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το πώς είναι η δουλειά μας σε κάθε περίοδο, αλλά με πώς είμαστε μέσα μας».

Πέρυσι υποδύθηκε την «πεταχτούλα» Τασούλα στη σειρά του MEGA «Μ+Μ». «Το ρόλο αυτόν τον φοβήθηκα, ήταν πολύ έξω από μένα. Είμαι πολύ κλειστή ως χαρακτήρας. Τελικά, η σεξουαλικότητα και η άνεση που είχε ο ρόλος της Τασούλας με έκανε να απενοχοποιήσω πολλά πράγματα».

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας, δηλώνει ευχαριστημένη με τις δουλειές που έχει κάνει τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση. «Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις επιλογές. Να έχεις τη δύναμη να πεις όχι σε κάτι που δεν σου αρέσει, να μην συμβιβάζεσαι και έτσι να περιμένεις το καλύτερο». Θεωρεί ότι είναι μια ηρωική πράξη το να είσαι ηθοποιός στις μέρες μας. «Είναι πολύ άγρια χρόνια. Από τη στιγμή που η κατάσταση είναι έτσι, εάν μιζεριάσεις, τελείωσες. Χειρότερο από αυτό που ζούμε δεν θα υπάρξει. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη». Και τι γίνεται όταν τα λεφτά από το θέατρο δεν φτάνουν; «Για να τα βγάλω πέρα κάνω και δεύτερη δουλειά. Δουλεύω σε μπαρ. Ζω μόνη μου από τα 22 μου. Δεν προέρχομαι από μια οικογένεια που μπορούσε να με στηρίξει δυναμικά στον οικονομικό τομέα. Ολη αυτή η κατάσταση με τα οικονομικά μάς παγιδεύει και δεν τολμάμε. Ομως, βλέπω ότι οι τολμηροί κερδίζουν, βρίσκονται σε μια εγρήγορση, βρίσκονται κοντά στη ζωή. Και να χάσουμε, δεν είμαστε μόνοι μας. Στη δυσκολία πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που σκάει από το πουθενά, υπάρχει μια καλή νεράιδα, μια νεράιδα που είναι μέσα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: