28/7/11

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Η οικονομική κατασταση της χώρας δίνει άπειρα ερεθίσματα για νέες ιστορίες”!
Η καθημερινότητα, πολλές φορές, είναι σκληρή και γρήγορη. Το θέμα είναι να μπορείς να ξεφεύγεις δημιουργώντας μικρόκοσμους που σε γεμίζουν με αληθινές αναπνοές. Ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος (Meliss) ήταν τυχερός δίοτι από μικρός είχε ανακαλύψει τις δικές του αποδράσεις για να αναπνέει: Στο σχολείο διαρκώς σχεδίαζε τα βιβλία του. Αυτά τα πρώτα, αθώα σχέδια σηματοδότησαν την απόφασή του ν' ασχοληθεί με το κινούμενο σχέδιο... Εκείνο που θαυμάζω στο Γιώργο είναι το γεγονός ότι αψήφησε οποιοδήποτε φόβο, σπούδασε και έκανε πραγματικότητα αυτό που ήθελε φτιάχνοντας ευφάνταστες, έξυπνες και με χιούμορ ιστορίες που ξυπνάνε εκείνη την αθωότητα που κάπου έχουμε κρύψει βαθιά....
-Αν σε ρώταγαν ποια είναι η επαγγελματική σου ιδιότητα σου και να την εξηγήσεις, τι θα έλεγες;
Η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι κάπως σύνθετη, καθώς δραστηριοποιούμαι σε πολλούς χώρους ταυτόχρονα όπως στην εικονογράφηση βιβλίων, στην παραγωγή κόμιξ, τη συγγραφή σεναρίων, την παραγωγής παιχνιδών για το ιντερνετ και την δημιουργία κινουμένων σχεδίων.... Νομίζω πως η ιδιότητα του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων (cartoonist), μου ταιριάζει περισσότερο!
-Φαντάζομαι ότι όταν ήσουν μικρός ζωγράφιζες σκίτσα στα σχολικά σου βιβλία;
Η αλήθεια είναι οτι αυτή η τάση να σχεδιάζω στα βιβλιά μου, με έκανε να καταλάβω πόσο σημαντικό ήταν για μένα να «ξεφεύγει» το μυαλό μου μέσα απο το σχέδιο.
-Τι είναι αυτό που σου προκάλεσε το ενδιαφέρον για να σπουδάσεις στο Λονδίνο εικονογράφηση και κινούμενο σχέδιο; Φοβήθηκες ότι πρόκειται για «ριψοκίνδυνη» επαγγελματική επιλογή που δεν θ’ απόφερε χρήματα;
Απο μικρός λάτρευα τα κινούμενα σχέδια και τα κόμιξ και σταδιακά έγιναν το χόμπυ μου. Φτάνοντας όμως στο Λύκειο έπρεπε να πάρω μια απόφαση για το τί θέλω να κάνω. Έτσι, προσπάθησα να φανταστώ τον εαυτό μου σε κάποια δουλειά και η μόνη ιδέα που με γέμιζε ήταν να σχεδιάζω. Το να φύγω στο εξωτερικό ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση ειδικά στην ηλικία των 18... Παρόλαυτά ήμουν σίγουρος για την επιλογή μου αυτή κι έτσι ο φόβος χαθηκε.
-Αντιμετώπισες τη δυσπιστία των γύρω σου για την επαγγελματική σου επιλογή; Όταν επέλεξα να γίνω σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, λίγοι αντιλαμβάνονταν για τι πράγμα μιλούσα. Παρόλαυτα η οικογένειά μου και οι άνθρωποι που με γνώριζαν πίστεψαν σε εμένα, με στήριξαν και ήταν πάντα διπλα μου.

-Έχεις δημιουργήσει 5 κόμικς- album
 αλλά και περιοδικά. Τι σε εμπνέει για να δημιουργήσεις ήρωες και ιστορίες; Πώς είναι η διαδικασία δημιουργίας; Η δημιουργία γίνεται πρώτα στο χαρτί και μετά στον υπολογιστή; Εμπνέομαι κατα κύριο λόγο από την καθημερινότητα. Κάθε ιδέα που αντλώ απο κεί σκιτσάρεται αρχικά με μολύβι πάνω σ' ένα απλό χαρτί. Αμέσως μετά κοιτάζω ποιο μέσο μπορεί να με βοηθήσει ωστε η δημιουργία αυτή να αγγίζει την αρχική ιδέα με τον καλύτερο τρόπο. Ανάλογα λοιπόν χρησιμοποιώ ψηφιακά μέσα για άμεση σχεδίαση στον υπολογιστή ή παραδοσιακά με μελάνι, μαρκαδόρους και ακουαρέλες.

-Ποιος ήρωας που έχεις επινοήσει και δημιουργήσει, έχεις αγαπήσει περισσότερο και γιατί; 
Δεν υπάρχει ένας ήρωας, αλλά πολλοί, και ακούνε στο όνομα «κατσαρίδες». Νομίζω οτι ο κάθε τύπος κατσαρίδας που σχεδίασα όλα αυτά τα χρόνια απο το πρώτο «Πριν το Τέζα», ήταν για μένα μια πρόκληση, που φυσικά και αγάπησα....

-Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί ν’ αποτελέσει αφορμή για νέες ιστορίες και ήρωες; 
Η οικονομική κατασταση της χώρας δίνει άπειρα ερεθίσματα για νέες ιστορίες! Μάλιστα αυτός ο φανατισμός των μέσων και των πολιτικών κομμάτων περι κρίσης, με έκανε να δημιουργήσω μια καινούρια σειρά κοινουμένων σχεδίων που να βασίζεται πάνω σε αυτήν την καθημερινή τρέλλα.
-Εδώ και κάποια χρονια έχεις φτιάξει το δημιουργικό γραφείο animatic vision. Με τι ακριβώς δραστηριοποιείστε; Η animatic vision ξεκίνησε στην Πάτρα το 2006. Απο τότε εχουμε κάνει εκδόσεις κόμιξ όπως το happy revolver, free press περιοδικών και e-magazines όπως το mosquitoκαι multimedia cd-rom με κινούμενα σχέδια όπως το e-sense. Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με πολλούς νέους καλλιτέχνες και προγραμματιστές και δημιουργούμε κινούμενα σχέδια, ιστοσελίδες, flash games και εικονογραφήσεις για έντυπα και εκδοτικούς οίκους σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα με τη βοήθεια συνεργατών μου, ξεκινήσαμε και το δεύτερο γραφείο μας στην Αθήνα με την ίδια δραστηριότητα.
-Επόμενα σχέδια;
Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω ένα νέο βιντεοπαιχνίδι πολεμικών τεχνών για το διαδίκτυο, με τίτλο fight tempo (www.fightempo.com) που θα είναι online απο τα μέσα Σεπτέμβρη. Παράλληλα ετοιμάζω το έκτο άλμπουμ της σειράς«τέζα» και επιπλέον δουλεύω το σενάριο και το animation μίας νέας ελληνικής σειράς κινουμένων σχεδίων.
 
(Δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2010 στην εφημερίδα Metropolis)

1 σχόλιο:

antonia είπε...

Ως λατρης των κομικς - και ειδικα των ελληνικων - φυσικα , δεν θα μου ξεφευγε το "τεζα" .Ειναι καλος...