22/7/11

BMX FREESTYLER



Δεν θα τους συναντήσεις στα στέκια που συχνάζουν οι συνομήλικοί τους. Γλιστράνε στους δρόμους, καταρρίπτουν κανόνες φυσικής, ακροβατούν πάνω στο ποδήλατά τους, συνεργάζονται, τραυματίζονται, κερδίζουν ελευθερία. Τέσσερεις bmxάδες μιλούν για την τρελή πώρωσή τους, παρόλο που «παντού είναι ωραία να κάνεις bmx, εκτός από την Ελλάδα»... 

Παναγιώτης Μανάρας
21, πρωταθλητής στο bmx, ασχολείται εδώ 8 χρόνια
«Ανεξάρτητος, χαρούµενος, βασιλιάς»

-Πώς νιώθεις κάθε φορά που είσαι στο ποδήλατό σου; 
Κάθε φορά που καβαλάω το bike µου νιώθω και κάτι διαφορετικό. Κάθε φορά κάτι καινούργιο. Αν δεν το αγαπάς δεν το καταλαβαίνεις αυτό! Νιώθω ελεύθερος, ανεξάρτητος, χαρούµενος, βασιλιάς. Τι να πω; Είναι τρελή αίσθηση!

-Ασχολείσαι µε το bmx σε επίπεδο πρωταθλητισµού. Πού προπονείσαι; 
Εγώ κάνω bmx… Τώρα ποιος ανταγωνίζεται δεν ξέρω, ποιος πάει να γίνει πρωταθλητής, πάλι δεν ξέρω. Το επίπεδό µου συγκρίνεται µε πολλούς στο εξωτερικό, αλλά και πάλι δεν πάω για τη νίκη ποτέ. Πάω για τις καλές αναµνήσεις, πάω να δείξω ότι και στην Ελλάδα κάνουµε και προσπαθούµε να κρατήσουµε τη σκηνή µόνοι µας. Αναγκαστικά, έχουµε φτιάξει δικό µας πάρκο µε χώµα και ξύλινες κατασκευές για να κάνουµε αυτό που πραγµατικά γουστάρουµε, όχι για προπόνηση. Αυτές οι λέξεις δεν είναι για µας. Προπόνηση να πάνε να κάνουνε οι ποδοσφαιριστές και τα ίδια σε κατηγορία αθλήµατα. Το bmx είναι του δρόµου και είναι freestyle!

-Τι ακριβώς δείχνετε στους αγώνες; Όποιος κάνει τα καλύτερα κόλπα κερδίζει; 
Στους αγώνες έχεις ένα µε δύο λεπτά να δηµιουργήσεις ένα line-run µε διάφορα κόλπα και ένα last trick και υπάρχουν κριτές που σε βαθµολογούν. 

-Κάπου διάβασα ότι έχεις κάνει τουρ στην Ευρώπη αναζητώντας πρωτότυπα bmx spots. Ποιο είναι το καλύτερο και πιο φιλικό µέρος για κάποιον που γουστάρει να κάνει bmx; 
Παντού, µα παντού είναι ωραία να πας για να κάνεις bmx, γιατί παντού υπάρχουν bmx parks και bmx spots, εκτός από την Ελλάδα. Σε χώρες όπως Ιταλία, Αυστρία, Γερµανία, Ισπανία και Γαλλία είναι πολύ καλά! Η Ελλάδα για µένα δεν υπάρχει καν στο χώρο του bmx και του skate. Δεν µας ξέρουν, δεν φτιάχνουν τίποτα. Δεν ασχολούνται… τι να πω! Είναι πολλά χρόνια πίσω. Κρίµα, και είναι µια τόσο όµορφη χώρα, µε τόσο καλό κλίµα. Δεν ξέρουν να το εκµεταλλευτούν, µόνο να τρώνε τα λεφτά ξέρουν!

Ανδρέας Ανετόπουλος
18 χρονών, κάνει 2 χρόνια bmx
«Θέλει να το πιστέψεις και να το δοκιµάσεις»

-Πώς ξεκίνησες;
Ξεκίνησα να κάνω bmx πρόπερσι το καλοκαίρι, έχοντας την ανάγκη να κάνω κάτι ξεχωριστό και ταυτόχρονα συναρπαστικό. Καθώς περιφερόµουν στο κέντρο του Βόλου είδα παιδιά να ασχολούνται µε το bmx. Δοκίµασα και κόλλησα!

-Τι µπορεί να κάνει σούπερ µια βόλτα µε το bmx; 
Η τέλεια µέρα µε το bmx πρέπει να είναι ηλιόλουστη, µε καλή παρέα και άφθονο riding.

-Πώς καταφέρνεις όλα αυτά τα κόλπα; 
Για να κάνεις ένα κόλπο που δεν το ξέρεις και θες να το µάθεις, πρέπει να το πιστέψεις και να το δοκιµάσεις πολλές φορές. Να µην το βάζεις κάτω, ακόµα κι αν δεν το βγάλεις. Πάντα υπάρχει και το αύριο. Βέβαια, η παρέα παίζει µεγάλο ρόλο στο να µάθεις ένα κόλπο!

-Υπάρχουν χώροι για να κάνετε bmx στον Βόλο; Πώς σας αντιµετωπίζει εκεί ο κόσµος όλους εσάς µε τα bmx; 
Εδώ στον Βόλο υπάρχει µόνο street riding. Δεν έχουµε ούτε skate parks ούτε πίστες, αλλά δεν µας σταµατάει αυτό, φτιάχνουµε τις δικές µας φάσεις και κάνουµε bmx σε πλατείες και σε spot που ανακαλύπτουµε σε διάφορες περιοχές... Το πώς µας βλέπει ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικό. Τα παιδιά στην ηλικία µου το βλέπουν ως κάτι extreme, κάτι ωραίο. Ωστόσο, οι µεγαλύτεροι µας ανέχονται λόγω της έλλειψης χώρου. Βέβαια, υπάρχουν παράπονα από µερικούς, αλλά κατανοούν την ανάγκη που έχουµε για να εκφραστούµε µέσα από αυτό...

Νίκος Μπάλας
23 χρονών, κάνει 6 χρόνια bmx 
«Η αδρεναλίνη µε το bmx δεν συγκρίνεται ούτε µε το sex»

-Πώς νιώθεις κάθε φορά που είσαι στο ποδήλατό σου; 
Νιώθω ζωντανός, δεν µε νοιάζει τίποτε άλλο, παρά µόνο να ridάρω µέχρι να λιώσω.

-Είναι exteme sport η ενασχόληση µε το bmx; 
Ναι, είναι extreme sport όσο δεν πάει άλλο. Η αδρεναλίνη είναι στα ύψη και είναι τέτοια η ευχαρίστηση που νιώθεις όταν βγάζεις ένα new hard trick, που δεν συγκρίνεται ούτε µε το sex. Έχω τραυµατιστεί αρκετές φορές, σοβαρά και µη. Αλλά αν δεν πέσεις δεν θα µάθεις, έτσι...

-Υπάρχουν χώροι για να κάνετε bmx στην Αθήνα; Στο εξωτερικό; Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες από τους δήµους. Γενικά η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για µας και το bmx. Μόνο η µπάλα τούς απασχολεί διότι παίζονται λεφτά και συµφέροντα. Εγώ λέω ας κοιτάξουν κι εµάς ως νεολαία, διότι κι εµείς µε τη σειρά µας θα τους γυρίσουµε την πλάτη – επειδή βγαίνω 2-3 φορές το χρόνο στο εξωτερικό και βλέπω ότι έξω ενδιαφέρονται πραγµατικά για το bmx. Φτιάχνουν πάρκα παντού σχεδόν, σε κάθε γειτονιά, και δεν αφήνουν τους νέους τους να λιώνουν στις καφετέριες και να βλέπουν 22 εκατοµµυριούχους να κλοτσάνε µια µπάλα. Ελλάδα: 100 χρόνια πίσω – ας ξυπνήσουν επιτέλους!!!

Χάρης Νησιώτης
19 χρονών, κάνει 5 χρόνια bmx 
«Τα κόλπα επιτυγχάνονται µε επιµονή και πίστη»

-Σου αρέσει να κάνεις µόνος σου βόλτες ή µε παρέα; 
Εξαρτάται! Υπάρχουν µέρες που θες να κάνεις µόνος σου bmx, µε τη µουσικούλα σου. Τις περισσότερες φορές, όµως, βγαίνω µε παρέα.

-Έχεις συµµετάσχει σε επίδειξη µε ποδήλατα bmx; Πώς είναι η εµπειρία; 
Έχω πάρει µέρος σχεδόν σε όλους τους διαγωνισµούς που γίνονται στην Ελλάδα, αν και δεν γίνονται πολύ συχνά. Είναι µια ξεχωριστή µέρα, γιατί ridάρεις µε όλους τους bmxάδες. Η µουσική και ο κόσµος σε πωρώνουν περισσότερο. Έχω βγει µερικές φορές στους 30.

-Πώς καταφέρνεις όλα αυτά τα κόλπα; Έχεις ποτέ τραυµατιστεί;
Τα καταφέρνω µε την επιµονή και την πίστη που έχω για το ποδήλατο. Επιτυγχάνονται µε πολλή εξάσκηση. Έχω τραυµατιστεί πολλές φορές. Οι τραυµατισµοί δεν αποφεύγονται από ένα τέτοιο σπορ, αλλά µπορείς να φοράς προστατευτικά για να είσαι πιο safe.

-Η µεγαλύτερη απόσταση που έχεις διανύσει µε το bmx σου; Όταν βγαίνω για street κάνω µεγάλες αποστάσεις µε το ποδήλατο γιατί τα spot είναι σε διαφορετικά µέρη. Μια µεγάλη απόσταση που έχω διανύσει είναι από Μαρούσι ως Γλυφάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: